Pavel Juráček - Deník (1959 - 1974)

Deník (1959 - 1974)

Nakladatel: Národní filmový archiv 2003
Magnesia Litera 2004

Rozebráno
449 Kč
pohlídat

Anotace

Svědectvím téměr čtvrtstoletí života filmového scénaristy, dramaturga a režiséra, publicisty, prozaika a básníka Pavla Juráčka je jeho DENÍK. Začal si jej psát na skautském táboře v roce 1948, soustavně od roku 1951. Od té doby tvoří nepřetržitou řadu 33 sešitů, poslední dochovaný pochází z roku 1974. Zejména závěrečná třetina celku, která je...
Zobrazit celý text

TITULY V SÉRII: Magnesia Litera 2004 za nakladatelský čin

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Tuto knihu jsem četl s zaujetím aš do té míry že jsem si musel odpočnout. na několik týdnu abych vtřebal vše co člověk dokáže říc v několika větách. Všech kdo chce poznat mysl P.J.je 'povinen' si knihu přečíst.Děkuji za vydání nakladatelovi.
úžasná kniha, jedínečné osobnosti, protože každý jsme jedinečný, ve svojí depresi, jsem těch 1100 stránek zhltnul anebo spíše ony zhltly mne v průběhu 4 nocí, juráček, nevím jestli introvert, sdílí vše a nešetří ničeho a sebe také ne, deprese, desiluse, zklamání, z vlastního selhání, jako člověka, partnera, jako manžela, jako otce, není mnoho...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Sám sobě nelítostným nepřítelem

(...) Význam vydání Deníku Pavla Juráčka je přinejmenším dvojí. Po dlouhých letech dává co možná ucelený obraz jedné z nejzajímavějších a nejpodnětnějších osobností českého filmu a prostřednictvím Juráčkova vidění i pronikavý pohled na uměleckou a společenskou realitu šedesátých a sedmdesátých let minulého století u nás. Zároveň kniha prakticky dokládá, jak skvělého výsledku může dosáhnout invenční a poctivá editorská práce, v takové úrovni u nás málo vídaná.

Jednou se nám ta sláva vymstí

(...) Juráček, jenž si z dětství uchoval plebejskou obezřetnost, zřejmě v jasných okamžicích tušil, jak nebezpečná je korupce uměleckým úspěchem a lichotkami. "Ta sláva, kterou nás obklopili, ta se nám jednou vymstí," poznamenal si v roce 1964. Když o dva roky později před nadšenými západními novináři prohlásil, že nebezpečím československého filmu není komercializace, ale skutečnost, že může být kdykoli zakázán, vyrozuměl z pronikavých pohledů barrandovských funkcionářů, že jej právě odepisují. (...) Deníky jsou tragickou knihou. Jasnozřivost se v nich střídá se zaslepeností, strhující upřímnost přechází do hysterie, zvýšená umělecká citlivost se leckdy projevuje dost nesnesitelně, kritická inteligence spojená s častým ochromením vůle má nakažlivě depresivní účinek.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Deník (1959 - 1974)
Autor:
Juráček, Pavel
Nakladatel:
Národní filmový archiv
Edice:
Knihovna Iluminace
EAN:
9788070041109
ISBN:
80-7004-110-2
Doporučená prodejní cena:
499 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 1077 stran, česky
Rozměry:
15 × 18 cm
Rok vydání:
2003