Edvard Hoem - Příběh matky a otce

Příběh matky a otce

Nakladatel: Kalich 2006
Není skladem
167 Kč
pohlídat

Anotace

Edvard Hoem (1949) patří k nejvýznamnějším současným norským spisovatelům. V jeho pozdních románech hraje důležitou úlohu tematika domova. Návrat ke kořenům charakterizuje i Hoemův umělecký vrchol, dokumentární román Příběh matky a otce (Mors og fars historie, 2005), v němž spisovatel beletrizuje osud vlastních rodičů.Autora přivedla k napsání...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Pokud bych se rozhodovala podle zveřejněné anotace, asi bych knihu nečetla. Protože mám ráda severskou literaturu, koupila jsem si ji i bez doporučení a byla jsem velmi potěšená. Úsporným stylem jsou zde vyjádřeny elementární hodnoty lidského života. Bez zbytečných slov a pathosu, čisté, působivé.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Dva prosté příběhy

Svou autobiografickou črtu nazývá Hoem dokumentárním románem. Zbeletrizoval v něm totiž životní příběhy vlastních rodičů, jejichž syrové osudy vytvářejí paralelu k novodobé norské historii a dobře navíc ilustrují skutečnost, že Norsko bylo až do začátku sedmdesátých let velice chudou zemí, kde se ještě několik let po válce na mnoha místech svítilo petrolejkami a většina obyvatel se živila zemědělstvím nebo rybolovem. Jde o vyprávění skutečně nepřikrášlené.
Celá recenze

(Ne)obyčejný příběh jednoho vztahu

Na pozadí intimního setkání dvou lidských osudů se rozehrává příběh válečného Norska a staletých společenských principů, na kterých je dodnes tato nejvyspělejší země Evropy postavena.
Celá recenze

A budou jedno tělo, jedna duše...

(...) Příběh matky a otce je však především krásný autentický román o lásce. O té, která roste léty strávenými s druhým. S překonávanými obtížemi. O lásce, která lidí sklíží přes veškeré individuální slabosti tak, že jeden bez druhého už nemůže být. Ta důležitá slova jsou vlastně hned na začátku knihy. Malý Hoem se nečekaně ptá matky: "Miluješ tátu?" Její odpověď se mu vynořila z paměti i po padesáti letech: "Když jsme se brali, tvého otce jsem nemilovala, ale postupně jsem ho začala mít ráda, protože je věrný a věrnost je stejně důležitá jako láska."

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Příběh matky a otce
Autor:
Hoem, Edvard
Nakladatel:
Kalich
EAN:
9788070170533
ISBN:
80-7017-053-0
Doporučená prodejní cena:
185 Kč
Originál:
Mors og fars historie
Překlad:
Vrbová, Jarka
Popis:
1× kniha, vázaná, 200 stran, česky
Rozměry:
12 × 16 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)