Michal Hvorecký - Plyš

Plyš

Nakladatel: Větrné mlýny 2005
Plyš

Plyš

203 Kč
Rozebráno
203 Kč
pohlídat
Není skladem
44 Kč
pohlídat

Anotace

Divadelní adaptace části románu Plyš, které uvedlo pražské divadlo Na zábradlí v rámci projektu "Československé jaro 2005".

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
V knize je velmi mnoho popisu strohých dialogů. To však ale neubírá na její kvalitě. Odkrývá témata, kterým se jiní vyhýbají, doříkává tam, kde ostatní mlčí. Doporučuji. A velice se těším na jeho nový román Dunaj v Americe.

Někdo se možná nechá odradit začátkem, který smrtelně vážně balancuje na hranici parodie konzumní společnosti, takže vyznívá nevěrohodně. A před koncem příběh trochu ztrácí dech, ale rozuzlení už zase stojí za to. Každopádně kniha stojí za přečtení a je to určitě česko-slovenská událost.

Čtivá kniha o současných tématech. Stojí za přečtení, mrazí z ní v zádech.

Na Slovensku se tato kniha nedostala ani do nominace na cenu Ars Litera. Kritici ji považují za nejslabší Hvoreckého knihu. hvězdičky neplatí, protože jsem ji neznámkoval, musel jsem ale označit

Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Krásný nový plyš a strach ze svobody

(...) Není sporu, že Hvorecký prózou Plyš otvírá podstatné téma současnosti: téma paralelního života, který nabízí internet, téma světa, jenž "se změnil ve fotografii". Příběh, který spisovatel vystavěl, je živý v několika klíčových obrazech či dialozích (setkání s Linou, rozklad tmou zatopeného města), ale zároveň se mnohdy ztrácí pod silnými nánosy popisnosti. Stejně tak reklamně kluzký a rutinně chladný styl psaní prozrazují, že autor má se svým hrdinou minimálně jedno společné. Také on radši volí pohodlně konzumovatelný obraz než utkání s nevypočitatelnou skutečností.

Michal Hvorecký - kyberpunker v romantickém hávu

(...) Čtenáři dává potřebný prostor k vlastní úvaze. Hvorecký nehodnotí. Jen nechává otevřenou otázku, zda cesta "parazitování na systému", který se tak může zevnitř proměnit, k něčemu povede.
Závěrečné pasáže, které se nesluší prozradit ani citovat, naopak svědčí o tom, že ironie psaní, k níž spisovatel ve snaze ubránit sám sebe i vlastní text přirozeně sahá, nechává promluvit spíše pochybnosti o tom, zda by jakákoliv "vzpoura davů" byla něčím jiným než další závislostí. Opravdový romantik, stavící na své citlivosti a rozumu, musí vydržet až do konce!

Svoboda je právo na rozkoš

(...) Michal Hvorecký se v Plyši snažil zachytit tragiku i komiku moderního světa, pocity odcizenosti stejně jako mělké přimykání se k druhým - tedy vlastně nic obzvlášť nového. Jeho rukopis zůstává stále dobře rozpoznatelný, především skrze ony reklamní průniky. Nicméně Plyš jimi již tentokrát není zatížen tolik jako některé povídky, a navíc i stylisticky vyznívá román daleko odlehčeněji, čemuž napomáhají především dialogy.
HODNOCENÍ LN *****

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Plyš
Autor:
Hvorecký, Michal
Nakladatel:
Větrné mlýny
Edice:
Současná česká hra
EAN:
Doporučená prodejní cena:
49 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 32 stran, česky
Rozměry:
10 × 14,5 cm
Rok vydání:
2005 (1. vydání)