Ádám Bodor - Okrsek Sinistra

Okrsek Sinistra

Nakladatel: Havran 2008
Rozebráno
205 Kč
pohlídat

Anotace

Temný příběh bezejmenného člověka, který se ocitá v ponuré hornaté krajině Sedmihradska, kde žijí jen zkrachovalci, odsouzenci, zoufalci a několik zástupců státní moci. Nikdo tu nemá důvod k radosti a po obloze čas od času přelétne brkoslav – dávný symbol zkázy a smrti. Jména lidí jsou zde bezpředmětná, stejně tak jako jejich život, se kterým mohou...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Napříč žánry

(...) Oceňovaný maďarský prozaik (narozený 1936), který byl za protistátní činnost odsouzen a uvězněn, skládá svůj román z patnácti kapitol. Každá z nich může fungovat jako samostatná povídka, jako podobenství o moci diktatury, která ničí charaktery a životy jedinců. Jednotlivé příběhy spojuje hluboká skepse a děs zlomených a duševně nalomených hrdinů.

V kraji šedých houserů

Okrsek Sinistra ukazuje zmechanizovanost lidských životů v diktátorských režimech. Vykonávají se nesmyslné práce, lidé musí ctít stanovená pravidla.
Celá recenze

Pijáci denaturovaného lihu

Ádám Bodor vytvořil dokonalý absurdní svět.
Celá recenze

V kraji šedých houserů

(...) Okrsek Sinistra ukazuje zmechanizovanost lidských životů v diktátorských režimech. Vykonávají se nesmyslné práce, lidé musí ctít stanovená pravidla. Ani jejich dodržování však nepřináší klid - pravidla se totiž mohou změnit či být vyložena zkresleně, zkrátka jak je třeba. Návštěva arcibiskupa byla ponurým obrazem ponuré krajiny. Ponurost Okrsku Sinistra vyznívá pestřeji, snad i díky většímu akcentu na popis přírody, která je protikladem k temnému lidskému hemžení. HODNOCENÍ LN až *****

Mýty sedmihradské totality. Bodorův Okrsek Sinistra

Bodor nás v Okrsku Sinistra zavádí do kruté, leč oslnivě krásné krajiny v sedmihradských horách, v níž se nachází rezervace Sinistra, zóna obehnaná ostnatým drátem a plaňkovým plotem, jejíž obyvatelé žijí v úzkém sepětí s přírodou, živí se lesními plody, žaludy a bobulemi jako zvěř a jsou označeni psími známkami, které musí povinně nosit na krku.
Celá recenze

Okrsek Sinistra

Kniha Okrsek Sinistra nemá příliš komplikovaný děj. Stálé spojování mytické roviny s drsnou tělesností a krutostí i absurdností mnohých výjevů ale vytváří podivnou tragikomickou atmosféru autorova vyprávění.
Celá recenze

Mýty sedmihradské totality

(...) Okrsek Sinistra je pochmurné, ale velmi sugestivní dílo, které lze jen těžko odložit. Mísí v sobě syrové kouzlo mýtů, prvky magického realismu a existenciální tíži člověka, který prošel několika totalitními diktaturami.

Magazín OKO

TV Kosmas

Maďarsko - hlavní země letošního veletrhu Svět knihy

Víc o maďarské literárním programu TADY

 

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Okrsek Sinistra
Autor:
Bodor, Ádám
Nakladatel:
Havran
Edice:
Kamikaze
EAN:
9788086515809
ISBN:
978-80-86515-80-9
Doporučená prodejní cena:
228 Kč
Originál:
Sinistra körzet
Překlad:
Valentová, Anna
Popis:
1× kniha, vázaná, 172 stran, česky
Rozměry:
14 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)