Higuči Ičijó - Zápolení

Zápolení

Nakladatel: DharmaGaia 2008
Rozebráno
160 Kč
pohlídat

Anotace

Čtyři povídky jedinečné japonské spisovatelky (1872–1896), která ve svých drobných dílech využívá estetické tradice klasické dvorské poezie a prózy k vylíčení života a problémů prostých lidí na okraji soudobé společnosti na základě osobních zkušeností, s pronikavým postřehem a novou citovou angažovaností.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Abys věděla, já už brzo budu dospělej

(...) Nyní se seznamujeme s jejími čtyřmi mistrovskými prózami v krásném českém výboru, bohatě, ale nevtíravě komentovaném a doplněném dobovými fotografiemi ze sbírky cestovatele a spisovatele Joeho Hlouchy. Ve dvou povídkách a dvou novelách se spojil vytříbený literární vkus s důvěrným poznáním života chudých lidí plujících "v kalném proudu", suchý humor s hlubokým vcítěním, ostré a citlivé pozorování lidských povah, přírody i městského života s moderním vyprávěním a dialogy v lidové mluvě. (...) Všechny prózy Zápolení jako by spojoval popěvek nevěstky Riki z první novely: "V oudolí přes říčku kláda kulatá. Jak ji přejít, můj milej? Bojím se, ach, bojím, že tu zbudu sama." A všechny zachycují okamžik rozhodujícího poznání: "Nic jinýho mi nezbejvá, stejně musím po tý kládě přejít."

Uvnitř a vně (vykřičené) Čtvrti

Čtyři texty básnířky a spisovatelky Higuči Ičijó tematizují nelehký úděl ženy v Japonsku na sklonku 19. století. Kurtizány, milenky a mladé dívky provdané za staré muže jsou zde vylíčeny jako bezmocné oběti bídy. (...) Při vyprávění příběhů byla otevřena soudobým literárním trendům, směřujícím k modernímu realismu. Při čtení jejích novel a povídek si však také uvědomujeme, že realitou Tokia z konce 19. století byla i hluboce zažitá tradice, patrná nejen z houževnatě se držícího zdobného jazyka, ale i z narážek na japonské i čínské klasiky. Jazyk Ičijó je pro devadesátá léta 19. století příznačným kompromisem mezi starším literátským stylem, jak jej Ičijó znala z četby, a současnou mluvenou japonštinou, objevující se v dialozích.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zápolení
Autor:
Ičijó, Higuči
Nakladatel:
DharmaGaia
EAN:
9788086685861
ISBN:
978-80-86685-86-1
Doporučená prodejní cena:
178 Kč
Překlad:
Jelínková, Miriam
Ilustrace:
Hloucha, Joe
Popis:
1× kniha, vázaná, 198 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)