Kája Saudek, Jaroslav Weigel - Lips Tullian

Lips Tullian

Nakladatel: Plus 2010
Rozebráno
539 Kč
pohlídat

Anotace

Příběh nejobávanějšího náčelníka lupičů Lipse Tulliana vytvořil Kája Saudek společně s Jaroslavem Weigelem. Komiks vycházel v 70. letech na pokračování v časopise Mladý svět a dlouho byl jedním z mála kvalitních, ideologicky nezatížených komiksů u nás. Lips Tullian byl historickou postavou, která posloužila Friedrichu Schillerovi jako reálná...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(6x)

Vaše hodnocení
Omlouvám se za příkrost, Egmont byl v ČSFR od roku 1990. To nemění ale nic na skutečnosti, že v tomto roce Lips Tullian - natož na křídovém papíru, u tohoto nakladatelství nevyšel. V roce 1990 vycházela čtvrtá epizoda 'Konec Sahrbergovy bandy' v časopise Expres a v témže roce vyšla také společně s v pořadí třetí epizodou 'Stříbrný poklad' ve...
Více
V roce 1990 rozhodně Lips Tullian na křídě nevyšel a už vůbec ne v nakladatelství Egmont. To v roce 1990 v Československu ani neexistovalo. Někdy se nestačím divit, kdo s touto erudicí v této republice hodnotí práci ostatních lidí.

Až na to, že je to tištěno jednostranně, takže by se tam klidně vešly všechny díly. A v anotaci se píše 'v barevném provedení, s výjimkou několika stran, které jsou v originálu černobílé'. Těch několik černobílých stran je 43 z 59. Takže Saudek za 1, vydavatel za 3 a ten co psal anotaci za 4.

Patřím ke skalním příznivcům Káji Saudka, ale bohužel musím souhlasit s Fandou - provedení knihy není zrovna nejšťastnější - jednostranně tištěné, většinou černobílé a zažloutlý 'retro papír' komiksu spíše ubírá na kvalitě... Vydání na křídovém papíře od nakladatelství Egmont z r. 1990 bylo lepší. :-( Škoda!!! Myslím, že 10.000 výtisků za takovou cenu se jen tak neprodá...
Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Loupežník, kterého nakonec spoutali

Po téměř čtyřiceti letech se fanoušci nejslavnějšího komiksu Káji Saudka dočkali: „loupežnický kýč“ Lips Tullian, který kreslíř stvořil podle scénáře Jaroslava Weigela, vyšel poprvé v souborném knižním vydání.
Celá recenze

Lips Tullian

Legendární komiks Káji Saudka vychází v noblesní reedici. Velkoformátová publikace ctí předlohu, osvětlí i kontext doby. Obávaný náčelník lupičů Lips Tullian, urozený Filip z Mengštejnu, se stal nejen hrdinou brakových krvavých sešitů z devatenáctého století, ale hlavně nepřemožitelnou postavou komiksu kreslíře Káji Saudka a scenáristy Jaroslava Weigela. Nyní vyšly dvě kompletní série prvních příběhů - Lips Tullian, nejobávanější náčelník lupičů a Černý Filip, které byly publikovány v Mladém světě v letech 1972-1974. Nové vydání se chlubí takřka katalogovým formátem ctícím původní rozměry komiksu: celostránkové perfektně zachované černobílé ilustrace jsou střídány kolorovanými či malovanými díly a navíc doplněny komentářem s dobovými dokumenty, ale také stránkami, které nebyly díky komunistické cenzuře dosud nikdy publikovány a obsahují pouhé skici obrázků tužkou.

Splacený dluh Kájovi Saudkovi

Podle znalců díla Káji Saudka je to znovunalezený poklad. Poprvé knižně vychází legendární loupežnický komiks Lips Tullian, který byl trnem v oku komunistům. Předhazovali mu západní vzory a inspiraci v Supermanovi. (...) Příběh dobrodruha, milovníka a desperáta Tulliana je považován za Saudkovo vrcholné dílo. "Je to nejpropracovanější Saudkův příběh - vyniká krásou kresby i složitými detaily. Tato kniha je vlastně splacený dluh, srovnatelný s počinem Muriel a oranžová smrt," říká Filip Konečný, který pro nakladatelství Albatros restauroval originální a tištěné podklady Lipse Tulliana. (...) Navzdory průvodním obtížím vychází Lips Tullian impozantně: ve velkém formátu, na "retro" zažloutlém papíře a v nákladu víc než deset tisíc výtisků. Albatros se totiž poučil ze zkušenosti se zmiňovaným Saudkovým komiksem Muriel a oranžová smrt, který zmizel z pultů během několika týdnů.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Lips Tullian
Autor:
Saudek, Kája a Weigel, Jaroslav
Nakladatel:
Plus
EAN:
9788025900291
ISBN:
9788025900291
Doporučená prodejní cena:
599 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 128 stran, česky
Rozměry:
29 × 34,5 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)