Avraham B. Jehošua - Pan Mani

Pan Mani

Nakladatel: Pistorius & Olšanská 2010
Rozebráno
314 Kč
pohlídat

Anotace

Americký deník The Boston Review nazval knihu Pan Mani "strojem času, jenž čtenáře provede historií Jeruzaléma, židovského národa i dějinami samotného sionismu". Román je jakousi rodinnou ságou, podává v pěti dílech líčení osudových momentů života pěti generací rodiny Mani, jejíž muži vynikají svým charizmatem, zároveň však trpí podivínstvím a...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Pan Mani 2

Pan Mani A. B. Jehošuy se nepotřebuje představovat těm, kdo se alespoň zběžně orientují v moderní izraelské próze. Od loňského roku máme k dispozici český překlad této knihy, která je beze sporu součástí kánonu izraelské literatury.
Celá recenze

Pan Mani anebo výjimečný formální experiment

Pan Mani, druhý román izraelského spisovatele A. B. Jehošuy, je formálně nesmírně zajímavým experimentem a současně skvělým čtenářským prožitkem
Celá recenze

Sefardský pohled na židovství v Jehošuově románu

(...) Problematika izraelského státu a především jeho směřování představuje také jedno z hlavních témat románu Pan Mani, který společně s prózou Milenec patří k vrcholům Jehošuovy tvorby. (...) Sám Jehošua román charakterizuje jako knihu o způsobu, jakým je po generace předáváno podvědomí národa. Zároveň však jde o nadčasový příběh hledání vlastní identity, který lze snadno přenést do našich kulturněhistorických podmínek. O příběh lidského dilematu mezi životem a smrtí, kdy je touha po věčném osvobození leckdy silnější než potřeba přežít. V této souvislosti se autor dotýká také otázek víry, ale do světa ortodoxního židovství nijak nezabředává, neboť jak říká jeden z jeho hrdinů: "Žid nemusí věřit v Boha, ačkoli je to pro něj lepší, protože jinak mu nezbývá mnoho možností, v co věřit."

Mluvím s Tebou

(...) Současná izraelská literatura má dva nezpochybnitelně světové autory: jsou jimi Amos Oz a právě Avraham B. Jehošua. Oba nejenže jsou skvělí vypravěči, ale jako příslušníci národa, který stále bojuje o svou existenci, přirozeně mísí náboženskou, politickou a osobní rovinu života. V sekularizované, pacifistické a individualizované Evropě již na takto komplexní výpovědi nejsme zvyklí. A nejsme zvyklí ani na kontinuitu dějinného vědomí, která umožňuje skákat generaci za generací ze současnosti až do roku 1848. Možná že v tomto je román Pan Mani pro Středoevropana nejzajímavější: ačkoli se skládá z jednotlivých příběhů, z příběhů jednotlivců, je za textem neustále cítit textura, jež ho přesahuje.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pan Mani
Autor:
Jehošua, Avraham B.
Nakladatel:
Pistorius & Olšanská
EAN:
9788087053409
ISBN:
978-80-87053-40-9
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 344 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2010