Alena Ježková - Dračí polévka
Snížená cena

Dračí polévka

Nakladatel: Albatros 2011
Rozebráno
116 Kč
pohlídat

Anotace

Long má dva životy. Zatímco doma mluví vietnamsky a jí hůlkami, ve škole mluví česky, jí příborem a jmenuje se Láďa. Bydlí s mámou a dědou na pražském sídlišti. Neviditelným členem domácnosti je mistr Kung, dávný čínský filozof. Tátu Long zná jen z Dračí legendy, kterou mu máma odmalička vypráví. Chod rodiny je určen každodenními rituály, na...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Fantasy bez magie

Fanoušci ságy George R. R. Martina Píseň ledu a ohně si mohou čekání na další díl zkrátit četbou románu jeho spolupracovníka a přítele. I Dračí cesta má blíže k historickému románu než k fantasy, i zde se hlavně intrikuje a magie je tu jen velmi málo.
Celá recenze

Polévka jako metafora

Próza Aleny Ježkové (1966) Dračí polévka zaplňuje jedno z bílých míst tematického rejstříku české literatury pro děti. Autorka, která na sebe v posledních letech upozorňovala zejména vlastní i adaptační pohádkovou a pověsťovou tvorbou, si všímá problematiky vietnamské minority a komplikovaného dospívání dětí vyrůstajících pod vlivem vietnamské kultury, kterou znají pouze zprostředkovaně, a českého prostředí, do něhož se narodily.
Celá recenze

Dračí polévka není instantní, je to silný vývar citů a tolerance

(...) I když místy může být záměr autorky vzbudit v dětech zájem o minoritu a naučit je toleranci až příliš zjevný, nemění to nic na tom, že je to vážně dobrá knížka. Navíc doplněná Nikkarinovými barevnými velkými ilustracemi a menšími čtvercovými obrázky, které nementorují, jen vytvářejí k příběhu paralelní tajuplný svět. Chlapec Lung slaví narozeniny, ve škole ho znají jako Láďu a jen jeho spolužačka z Ukrajiny Světlana mu říká Lungu. Maminka mu odmala vypráví příběh o vietnamském Dračím králi, který zplodil syna a na dvanáct let se pohroužil pod hladinu moře. Lung žije ještě s dědečkem, který vlastní stánek s nudlemi a dračí polévkou. V den jeho dvanáctých narozenin ho čeká dobrodružství, během kterého bude muset dospět, setkat se tváří v tvář s nemilosrdným světem bílých, odpustit otci a naučit se vařit svoji dračí polévku.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Dračí polévka
Autor:
Ježková, Alena
Nakladatel:
Albatros
EAN:
9788000027579
ISBN:
978-80-00-02757-9
Doporučená prodejní cena:
269 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 96 stran, česky
Rozměry:
16,7 × 24,5 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)