Marek Šindelka - Zůstaňte s námi

Zůstaňte s námi

Nakladatel: Odeon 2011
Magnesia Litera 2012

Rozebráno
206 Kč
pohlídat

Anotace

Soubor osmi povídek a novel známého českého spisovatele, nositele Ceny Jiřího Ortena. Z titulní novely, zarámované oblíbeným sloganem televizního zpravodajství, ční osamělost ve dvou, kdy už si partneři nemají co říci, ale ústa se jim dosud pohybují. Skvěle napsané texty o lásce, sexu, zklamání, bezradnosti.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ticho ze slov

(...) Básník a prozaik Marek Šindelka vydal sbírku povídek Zůstaňte s námi. Na jejich protagonistech variuje různé podoby a odstíny samoty i jejího smyslového zakoušení. Extrémním případem je situace hrdiny povídky Návrat, který se probouzí v hotelu rodného města. Dvacet let zde nebyl, staré kamarády nevypátral a druhý den ve městě nenašel už vůbec nikoho. (...) Povídky knihy Zůstaňte s námi opakují jediné – přesněji dvojjediné – téma samoty a krize komunikace. Tyto náměty se ovšem napříč knihou vzájemně doplňují, variují nebo kontrastně zrcadlí a texty navíc uchvacují i způsobem vyprávění, prací s jazykem. Šindelka si dává velmi záležet na rytmu, jakým je zrovna vyprávěno.

Proboha, zůstaňte s námi, ať nejsme ani chvíli sami

Soubor Zůstaňte s námi zavedl Marka Šindelku mezi dobré současné povídkáře, což by možná při u nás chudičkém zastoupení tohoto žánru mohlo být jen malé ocenění, kdybychom se ovšem chtěli pohybovat pouze v prostorách českých. Tématem Šindelkových povídek jsou různé podoby vztahů: vyčáchlé manželství, nové marné seznámení, vztah otce a problémového syna, nevyrovnaný vztah se sebou samým…
Celá recenze

Jako sahat na pilu

(...) Ale žánr povídek donutil Šindelku pracovat na menším prostoru, ukázněně stavět klenbu textu z nejmenších detailů a vypravěčsky mu svědčí mnohem víc. Jeho příběhy obsahují slušnou dávku humoru, spíše však toho černého. Nehladí po srsti a často tnou do živého. Z jejich četby může mít divák podobný pocit, kterým Šindelka popisuje objímání dvou rozhádaných milenců: je to jako sahat na vypnutou motorovou pilu.

Magazín OKO

Pár otázek pro...Marka Šindelku
Rozhovory

Pár otázek pro...Marka Šindelku

Jak bys jako autor představil svoji novou povídkovou sbírku Mapa Anny?

Je to deset textů o současnosti. O té teorii relativity, ve které žijeme. Hodně se to týká milostného života, vztahů. Těla. Zajímá ...

 |  Tomáš Weiss

TV Kosmas

OKO nakouklo do předvánočního Café Fra

 
 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zůstaňte s námi
Autor:
Šindelka, Marek
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020713728
ISBN:
978-80-207-1372-8
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 160 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,5 cm
Rok vydání:
2011