Don DeLillo - Cosmopolis

Cosmopolis

Nakladatel: Odeon 2012
Rozebráno
229 Kč
pohlídat
Cosmopolis

Cosmopolis

206 Kč
Rozebráno
206 Kč
pohlídat

Anotace

Vynikající román jednoho z klíčových amerických spisovatelů současnosti. Sonda do duše megapolisu stejně jako do psychiky člověka, který je zvyklý utrácet během vteřiny miliony. Nicméně ani svět „uvnitř“, tak bedlivě oddělený od toho reálného, není stoprocentě bezpečný… Kniha byla předlohou stejnojmenného filmu slavného režiséra Davida Cronenberga (srpen 2012).

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Po obsahové stránce je kniha vynikajcí, plná zajímavých myšlenek a nezapomenutelných pasáží. O to více mrzí absence redakční úpravy. DeLillovi bych dal 5 hvězd, odpovědnému redaktorovi za mimořádně velké množství chyb (interpunkce, chybné uvozovky, perly typu "Tobě byli čtyři roky", překlepy atd.) ani jednu. Vím, že v dnešní uspěchané době pracují...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Apokalypsa v Cosmopolis

(...) Romány jednoho z nejlepších popisovačů americké současnosti jsou znepokojivým způsobem vizionářské. Po roce 2001 od něj veřejnost marně očekávala reflexi nejtemnějšího září v amerických dějinách. Místo něj se v roce 2003 dočkala Cosmopolis – útlé knihy vyprávějící o pocitech vyprázdnění, paranoie i o finančních magnátech, kterými se zabýváme teď – o devět let později. (...) V Cosmopolis je důležité zaslechnout přes všechnu břitkou ironii pochmurné vyzvánění apokalypsy. (...) Především však touží po řádu. "Snaží se najít způsob monitorování peněz, který by jejich pohyb dokázal zároveň předvídat." Přes veškerou svou dekadenci je tak vlastně figurou sympatickou. Protože připustíme-li, že chaos je to, co ovládá naše životy, jeví se jako nejrozumnější reakcí skok z okna.

Cosmopolis zachycuje těkavost dnešní doby

Dílu Dona DeLilla se v poslední době dostává v Česku mimořádné pozornosti a čtenáři se tak postupně seznamují s tímto svojským komentátorem amerického života. Jako prozatím poslední přeložené dílo u nás vyšla jeho novela Cosmopolis, která nabízí poslední den života osmadvacetiletého multimiliardáře Erika Packera. (...) Téměř nihilistické chování ústředního hrdiny je příznačné pro svět vysokých financí, jehož satirou Cosmopolis do velké míry je. Ale důležitější je právě ona těkavost, jež se projevuje také v DeLillově stylu. Neustále přeskakuje, bez sebemenšího náznaku mísí objektivní popis a Erikův subjektivní pohled, zdánlivě chaoticky přeskakuje ve vyprávění. (...) Pozoruhodná kniha, jejíž filmová adaptace z rukou Davida Cronenberga může patřit mezi nejzajímavější filmy letošního roku.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Cosmopolis
Autor:
DeLillo, Don
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020714534
ISBN:
978-80-207-1453-4
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Originál:
Cosmopolis
Překlad:
Nagy, Ladislav
Popis:
1× kniha, vázaná, 176 stran, česky
Rozměry:
13,2 × 20,6 cm
Rok vydání:
2012 (2. vydání)