Don DeLillo - Padající muž

Padající muž

Nakladatel: Odeon 2008
Rozebráno
215 Kč
pohlídat

Anotace

DeLillo nezaměnitelným způsobem zachycuje nejrůznější, často protikladné aspekty moderní reality, hlavně všeprostupující pocit paranoie a nesmiřitelný konflikt mezi jedincem a moderní technologií. Kritika román hodnotí jako jedno z nejlepších děl o 11. září a vrchol autorovy tvorby.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Románem proti traumatu z historie

Teroristické útoky z 11. září 2001 se již staly běžným tématem americké literatury. Po Williamu Gibsonovi a Johnu Updikeovi je Don DeLillo dalším světově známým americkým spisovatelem, který se rozhodl o nich pojednat. Ale jak o takových událostech psát?
Celá recenze

Románem proti traumatu z historie

(...) Román vyjevuje to, čím se média obvykle nezabývají - pocity nesmyslnosti a banality, které se po podobných tragédiích vkrádají do životů přeživších a rozvracejí je. Avšak text sám je světem médií prostoupen. Debaty a různé poznámky postav se skládají z klišé, jako kdyby jednotlivé věty byly vystřiženy z novinových článků, rozhovorů, televizních pořadů. Protagonisté působí dojmem deklamujících loutek. Nevyvolávají emoce, jen pocity rozpačitosti a trapnosti.

Tisíc a jeden příběh spadlých věží

Náročný román PADAJÍCÍ MUŽ sepsaný z ruin apokalypsy se vyplatí přečíst. (...) "Nebe je náhle prázdné," napsal DeLillo o místě, kde stávala dvojčata. "A spisovatel chce porozumět, co se nám stalo v ten osudný den. Spisovatel se snaží vrátit paměť a smysl tomu prázdnému prostoru." Nakonec se mu to povedlo. V příbězích Padajícího muže je paměť i smysl. (...) Otázky po lidských rozhodnutích v takové chvíli, po přehodnocování dosavadních životů tváří v tvář apokalypse. Velké osudy a zvraty v něm však nejsou. Vyprávění stojí na detailech, na několika málo emotivně vypjatých situacích, na komplikovaných pasážích plných vzpomínek a událostí zasazených před útoky, na nejasně vyjádřených podmětech, takže čtenář se občas musí v ději vracet. I když ten děj jako by tam ani nebyl, jako by se ztrácel v obrazech a v maličkostech, avšak rozmělněný do pocitů vylíčených geniálně zevnitř z duše.

co si přečíst

(...) Román amerického autora, který reflektuje události jedenáctého září očima muže, který byl zraněn při pádu jedné z newyorských věží. Očima jeho ženy, ke které se vrátil pod tíhou toho strašného zážitku.

Když padají symboly moci

(...) DeLillův obraz Ameriky po 11. září je bezútěšný. Trauma postihlo všechny. Zvlášť děsivý je portrét malých dětí přitisknutých k oknu a vyhlížejících dalekohledy "další letadla". To, co se může jevit jako dětské nadšení pro senzaci, se při pozornějším pohledu ukazuje jako hluboká rána, kterou ani čas nezhojí. (...) Přesto je Padající muž vynikající román.

DeLillo ve věku informací

DeLillův Padající muž (2007) je příběh o událostech 11. září 2001 i o traumatech z nich vyvěrajících.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Padající muž
Autor:
DeLillo, Don
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020712820
ISBN:
978-80-207-1282-0
Doporučená prodejní cena:
239 Kč
Originál:
Falling Man
Překlad:
Mayerová, Zuzana
Popis:
1× kniha, vázaná, 208 stran, česky
Rozměry:
13 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)