Gabriel García Márquez - Na paměť mým ...

Na paměť mým smutným courám

Nakladatel: Odeon 2020
Není v prodeji
179 Kč
pohlídat

Anotace

Příběh novely, umístěné do kolumbijského města na karibském pobřeží, vypráví či spíše sepisuje jako „pamět“ v poněkud starobylém smyslu slova její protagonista: starý mládenec, celoživotní hudební kritik a nedělní fejetonista místních novin, „učenec“, jak je místními lidmi nazýván, který celý život pěstoval pouze účelové erotické vztahy. Ke svým...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení
Gabo Marquez je svým způsobem genius. Originál je ještě lepší než překlad.
čtěte Marqueze milí čtenáři, jeho vyprávění hladí
musím souhlasit s předchozím názorem - Garcíu Márqueze čtu už dlouho, osobně ho považuji za největšího žijícího spisovatele. tato kniha nezklame; sto roků samoty nebo podzim patriarchy to, už vzhledem k rozsahu, ale samozřejmě není :)
Stary dobry Marquez - nadherne vypravena kniha o lasce, stari, samote a o tom, ze se svet (a cas) porad toci dokola. Urcite jde o nejkratsi knihu, kterou kdy autor stvoril, ale to nic neubira na jeji krase.
Čekala jsem větší bombu, ale není to špatné. Hezký příběh. Naivní, ale současně smutný.
Od Márqueze jsem čekal více. Po geniálním 'Žít abych mohl vyprávět' si autor vybral slabší chvilku. Téma by se rozsahem hodilo spíše na 20 - 30 stran.
Zobrazit další (3)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Márquez plýtvá vypravěčským uměním na pochybném dějovém poli

(...) V technice vyprávění je to starý dobrý Márquez, který vemlouvavě zve do horkem rozpálených i deštěm zmáčených dní. Navíc námět podává s cudností na hony vzdálenou výrazové obscénnosti a necenzurované „zkaženosti představ“ knih Henryho Millera a jemu podobných autorů. (...) I při veškeré vstřícnosti nelze pominout, že Márquez svým vypravěčským uměním tentokrát plýtvá na pochybném dějovém poli. Svazek Na paměť mým smutným courám postrádá ničím nepodplatitelnou moc strhnout, maximálně upoutat pozornost či srdceryvně dojmout.

Podzim spisovatelského patriarchy

(...) Novela sama nepřináší nic převratného ani nového, což neznamená, že nestojí za přečtení. (...) Jsou to stará a skoro vždy zabírající témata: nenaplněné touhy, čekání, stárnutí, rozpad ideálního stavu, fikce věčného mládí a příslušný smutek z poznání, že vše má svůj čas a konec. Je jisté, že jen málokterým tvůrcům se tyto základní pravdy podařilo tak mistrně propojit s literárním podáním.

Běda, když to je láska!

Napsat strhující milostný příběh devadesátiletého starce, jehož zaskočí láska, když čeká smrt, to dokáže jen mistr. Napsat ho tak, že v něm není nic sentimentálního, vulgárního, zkrátka nevkusného, to dokáže jen Márquez. (...) Márquezova odvaha, vydat v sedmasedmdesáti letech svědectví, že zemřít bez lásky je morální a citový debakl a že ani důchod, ani impotence, ba ani smrtelná choroba nezbavuje člověka povinnosti umřít láskou, bere dech.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Na paměť mým smutným courám
Autor:
Márquez, Gabriel García
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020719621
ISBN:
978-80-207-1962-1
Doporučená prodejní cena:
179 Kč
Originál:
Memoria de mis putas tristes
Překlad:
Stárková, Blanka
Popis:
Elektronická kniha, 112 stran, bez zabezpečení DRM, 0,5 MB ePUB ePUB, 1,2 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2020 (2. vydání)