Solaris: myslete na to, že víc nevíme, než víme

/ Tomáš Weiss

Co asi chtěl polský spisovatel Stanislaw Lem tímhle vědecko-fantastickým románem skutečně říct? Že jsme se příliš upnuli jen k jedné cestě poznání? Že máme být opatrní, když začneme být hrdí na to, co už všechno umíme a čemu jako lidstvo rozumíme? Jaká prozření nás v 21. století čekají? Kteří vědci budou směšní a kteří kacíři svatí? Zaposlouchejte se do téhle zvláštní literární meditace. Legendární hlas Richarda Honzoviče pasuje geniálně!

 

Další články

Rádio Kosmas

Efektní audio brutalita, označená jako nevhodná pro mladistvé

Černý humor a krvavý horor - takový mix se rozhodl položit na naše obnažené povrchy Štěpán Kopřiva, když napsal Asfalt. Kniha, která začne smrtí všech pěti hlavních hrdinů? Ano, protože je autor potřebuje dostat do pekla. Mezi démony a kolaboranty lidské rasy budou mít plné ruce řezničiny pro dobro světa. Nebo prostě jen proto, že se nechtějí stát asfaltem. Ukázka pochází z Asfaltu II.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Zahrada pokračuje Lovcem

V druhém dílu Zahrady s podtitulem Lovec hrdinové vnikají hlouběji do tajemství Lesa a sny se proplétají s realitou čím dál intenzivněji. Zatímco fotografka Mara citově osciluje mezi pohledným cizincem Nikolajem a svérázným Tomášem, vývoj událostí dále graduje až k radikálnímu činu Johana Hajduka. Na scénu vstupuje nová hrdinka, Johanova mladší sestra Julie.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Rybí povídky jako dárek pro Centrum Paraple

Koupí tohoto předmětu podpoříte....ano, chápu, trochu už to leze na nervy. Ale jako vždycky: netřeba házet všechno na jednu hromadu. Centrum Paraple funguje 20 let a mnoha lidem s handicapem pomohlo a jistě ještě pomůže. A povídky Oty Pavla, načtené Miroslavem Táborským, Markem Ebenem, Jiřím Lábusem nebo Zdeňkem Svěrákem, jsou něco, co člověka neurazí a potěší. A nakonec to ještě pomůže.