Megafon se hlásí - podcast Kosmasu o Margaret Atwoodové a jejím pokračování Příběhu služebnice

/ Tomáš Weiss, Tereza Verecká

Po 35 letech vydala na podzim 2019 kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová pokračování Příběhu služebnice - The Testaments. Právě vychází český překlad s názvem Svědectví. O knize a autorce si s překladatelkou Kateřinou Klabanovou povídá Tereza Verecká. Spouštíme Megafon - podcast o knižním světě.

Další články

Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Mark Slouka

Se spisovatelem Markem Sloukou o americké posedlosti náboženstvím a zbraněmi. I o tom proč Češi a Američané reagují na pandemii jinak. Slouka svou esej v knize nazvané Za oknem - 19 spisovatelů proti covid-19 pojmenoval Malý bratr. Srovnává v ní reakce na šíření viru ve Spojených státech a ve svém druhém, novějším domově Česku.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Petr Onufer

Hostem tohoto podcastu většinou bývají autoři. Slova těch přespolních by k nám nedolehla, nebýt překladatelů - třeba Petra Onufera, který v nakladatelství Argo vede několik edic: AAA, tedy angloamerické autory, dále poezii a nověji rovněž edici Specula, která se věnuje literární kritice, teorii a historii.
 | Petr Vizina
Rádio Kosmas

Na cestě s Milošem Doležalem - reportážní podcast Aktualně.cz, výročí Akce K

Přesně před 70 lety, ve druhé polovině dubna 1950, udeřila v Československu akce s krycím názvem K. Komunistický aparát ji v tichosti připravoval už od podzimu 1949 a jejím hlavním cílem byla konfiskace církevního majetku. Aby postup nic nekomplikovalo, strana nařídila nejprve "odhalit" katolické kláštery jako "střediska protistátní činnosti". Pod touto záminkou pak jejich obyvatele dala pozatýkat a proměnit v kriminálníky i levnou pracovní sílu.