Na dotek - podcast Aktualně.cz: hostem Petra Viziny Ester a Milan Staří

/ Petr Vizina, Aktualne.cz

Ester Stará působí jako speciální pedagožka a logopedka, její manžel Milan je výtvarník a oceňovaný ilustrátor. Kniha pocitů, kterou napsali s Janou Draberovou a na nedávný Velký knižní čtvrtek ji vydalo nakladatelství Pasparta, má čtenářům od osmi let pomoct vyznat se ve vlastních pocitech, popsat je a pojmenovat.

Další články

Rádio Kosmas

Megafon - podcast Kosmasu s Pavlem Klusákem o jeho knize podivuhodných hudebních příběhů Uvnitř banánu

Hostem je vyhledávač a propagátor nekonfekční hudby. S energií sběratele se už léta vydává po stopách zvuků a skladeb, které většinou stojí mimo masový zájem. Zajímají ho experimenty, autoři, kteří předběhli dobu nebo je doba nestačila polapit. Dokáže takovou hudbu najít. Dokáže ji vidět i v širších souvislostech. A navíc – dokáže o ní i pestře mluvit a psát. Jeho nejnovější kniha Uvnitř banánu není jen bedekrem hudebního outsiderství a kuriozit. Jde o svébytnou sbírku literární textů.
 | Tomáš Weiss, studio Soundguru
Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualně.cz: hostem Petra Viziny Josef Rauvolf

Jeden z beatniků, s nimiž devětašedesátiletý překladatel a novinář Rauvolf stárne, je Jack Kerouac, kterého v USA i Česku proslavil román Na cestě. Narodil se přesně před 100 lety, zemřel v pouhých sedmačtyřiceti, roku 1969. Nakladatelství Argo teď v novém překladu Lucie Simerové vydalo jeho román Doktor Sax.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Megafon - Kerouac 100 - s Petrem Onuferem o knihách, stylu a životě Jacka Kerouaca

Jeho Na cestě se stalo jednou z nejpopulárnějších knih moderní literatury. Texty a osobnost Jack Kerouaca (1922 - 1969) spoludefinovaly autorskou vlnu, které dostala nálepku beat generation. Beatnici se svým uměleckým projevem stali nakonec praotci skoro všech společenských kontra-hnutí po druhé světové válce. A to přesto, že málo co má k sobě tak daleko, jako například hippies a Jack Kerouac, který se narodil 12. března 1922.