5. patro Bohumila Hrabala

/ Tomáš Weiss

Před 20 lety, 3. února 1997, našli pod okny nemocničního pokoje ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce nehybné tělo největšího českého spisovatele druhé poloviny 20. století. Po okolnostech závěru jeho života pátrala v dokumentárním filmu Požehnaný prokletý básník Bohumil Hrabal režisérka Olga Sommerová. Film bude k vidění 1.2.2017 ve 20.20 na ČT Art.

Přednosta Ortopedické kliniky Mudr. Pavel Dungl ho při hospitalizaci v prosinci 1996 umístil do pokoje v 5. patře s výhledem na libeňský hřbitov. Podle svědků Hrabal říká, že je to konec, a že se odtud už nedostane. Měl silnou artrózu a problémy s páteří, 1. prosince navíc upadl na ledu. Přestal více méně chodit, děsil se představy, že skončí na vozíku v rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Den před svojí smrtí prý vyprávěl, že na něj z libeňského hřbitova mává básník Karel Hlaváček a volá ho k sobě. Jak říká Pavel Dungl: " 3. února si někdy během času obědů udělal pod oknem z knih takový stupínek a pak zřejmě udělal to, co udělat chtěl." Z toho, co víme, byly ve stupínku jak Celinova kniha Od zámku k zámku, tak poslední vydané exempláře Sebraných spisů, ale také španělské vydání Hrabalova poetického životopisu Moniky Zgustové V rajské zahradě trpkých plodů.

Další články

TV Kosmas

Spíš playboy, Tatíčkův chráněnec, než diplomat Masaryk?

Představte si, že by měl Václav Havel syna, který by se nedokázal dostat z jeho stínu jinak, než že by byl populární osobou nočních podniků a otec by ho musel neustále tahat z průšvihů. Oblíbený kumpán, který za všechny platí, ale na nic si nevydělá. člověk neschopný systematické práce, kterého se však otec přece jen snaží protlačit na nějaké slušné místo. Čeká nás film o Janu Masarykovi, napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného muže. V kinech od 9. března.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

O lidském knihkupectví s Alenou Jelínkovou

Je to pravda odvěká - lidská knihkupectví si musí čtenáři chránit jako oko v hlavě. Ta umělohmotná, zářivá, obrovská, ale odlidštěná jsou dobrá tak na čtivo, ale k dobrým knihám patří lidská atmosféra. Ale je jasné, že dobrý knihkupec musí dnes předvést něco víc než jen sedět v krámě a čekat, že někdo přijde. Pražské Vinohradské knihkupectví lidské je. Čím?
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Pohlaďte si Tygra z Walesu - vychází autobiografie Toma Jonese

Když jsem chodil na základku, našel jsem jednou ve skříni něco jako obrázkový deníček svojí mámy. Z těch ušmudlanejch life style časopisů československých šedesátých let si moje tehdy cca patnáctiletá matka vystřihovala fotky svých oblíbenců. Jedním z nich byl Tom Jones. Vzpomněl jsem si na to, když jsem si o skoro 50 let později pořizoval jeho desku Praise and Blame. Tenhle Sir má celkem kořínek!