Film Mlčení vznikl podle knihy Śúsaka Endó

/ Tomáš Weiss

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry.

První vydání knihy Šúsaka Endó Mlčení vyšlo v roce 1987 ve Vyšehradu. Tehdy, za bolševíka, měla úplně jiný náboj. Dala se z ní vyčíst síla víry, ochota s nasazením života zdolávat protivenství a nenechat se zastrašit. Až teď, díky filmu Martina Scorseseho kniha "ožije" ve druhém vydání (s filmovou obálkou), stane se spíš nositelem otázek: Máme právo nutit pravdu svoji kultury jako pravdu obecnou? Co získá země, která se rozhodne být nábožensky netolerantní ve jménu ochrany svých "hodnot"?  Dobrá, podívejte se, jak si čas s námi hraje - v 17. století vydá Japponsko zákaz křesťanství, v 21. století patří katolické univerzity v Japonsku k těm nejprestižnějším.

 

Další články

TV Kosmas

Pan Kaplan by řekl: Toho je nám velmi líto, že pan Pšidal je už není

7. února zemřel ve věku jednaosmdesáti let spisovatel, překladatel a publicista Antonín Přidal. Co proletí při té zprávě člověku hned hlavu je geniální překlad knihy Leo Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád nebo do jeho češtiny převedení Hostující profesoři Davida Lodge či Stará láska Bashevise Singera. A taky Klub Netopýr, diskuzní TV pořad z 90. let minulého století.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

111 míst ( ale i aktivit) Prahy, které často neznají ani sami Pražáci

Skoro celý leden 2017 patřil netradiční průvodce 111 míst v Praze, která musíte vidět k nejprodávanějším českým knihám. A právem - Matěj Černý a Marie Peřinová dali dohromady návod, jak si projít Prahu znovu a jinak, jak nepřehlédnout městské speciality a dozvědět se i o nejrůznějších sociálních projektech. Objevte Prahu znovu!
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

5. patro Bohumila Hrabala

Před 20 lety, 3. února 1997, našli pod okny nemocničního pokoje ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce nehybné tělo největšího českého spisovatele druhé poloviny 20. století. Po okolnostech závěru jeho života pátrala v dokumentárním filmu Požehnaný prokletý básník Bohumil Hrabal režisérka Olga Sommerová. Film bude k vidění 1.2.2017 ve 20.20 na ČT Art.