A ze zdi zíral zarámovaný Husák

/ Tomáš Weiss

Vyšla monografie komunistického prezidenta, jehož podobizna provázela Čechy a Slováky celá sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století. Vlastně se stačí jen podívat na knižní obálku a člověku, který tu dobu zažil, naběhne - "husákovská kůže". A taky ty záběry soudružských francouzáků s Brežněvem při každé příležitosti. To všechno dva měsíce do prezidentských voleb. Jistě, republiku si rozvracet nedáme!

Ke komunistům vstoupil Husák jako student práv v roce 1933. Otec dělník, matka umřela, když mu byl rok. Za války aktivní proti Slovenskému štátu, ale v roce 1944 doporučoval, aby se Slovensko stalo jedním ze států Sovětského svazu, čímž prý chtěl vyvinout tlak na československou exilovou vládu v Londýně při jednáních o větší slovenské samostatnosti ve společném státě.Od konce války do roku 1950 patřil k nejužšímu vedení poválečného Slovenska. Roku 1950 byl spolu s Vladimírem Clementisem, Lacem Novomestskýma mnoha dalšími obviněn z tzv. buržoazního nacionalismu. Roku 1954 byl za velezradu odsouzen na doživot. V roce 1960 při Novotného amnestii propuštěn a v roce 1963 plně rehabilitován. V roce 1968 nejprve patřil k reformním komunistům, na známém "jednání" v Moskvě v srpnu 1968 se ale stal Brežněvovým mužem a sovětský potentát mu svěřil Československo jako sovětský protektorát na povel. Od roku 1975 se stal na čtrnáct let prezidentem ČSSR. Jako silný kuřák a cukrovkář měl vážné zdravotní problémy (ale no tak, nechte si ti asociace), Na konci roku 1989 odstoupil pod tlakem veřejnosti a v ústraní zemřel v roce 1991. Tolik stručná data jednoho bolševicky pestrého života.

 

Další články

TV Kosmas

Budou moci jednou halucinogeny legálně pomáhat ?

Není náhodou, že v současé době vyšlo několik knih, které se soustředí na psychedelickou terapii. Zrychlený a pomotaný svět dává lidské psychice zabrat a každá pomoc se hodí. Léčebné účinky některých látek, které jsou ale dnes na seznamu ilegálních drog, jsou už mnoha expertům dlouho známé. Probíhající výzkum halucinogenů (konkrétně psilocybinu) v ČR má jediný cíl - dostat je z klatby a mít možnost nabídnout jejich účinky pacientům.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Liga spravedlnosti: další komiks na plátně

Poháněný jeho obnovenou vírou v lidstvo a inspirován Supermanovým nesobeckým činem, se Bruce Wayne (Ben Affleck) spojí se svým nově nalezeným spojencem Dianou Prince (Gal Gadot), aby čelili ještě většímu nepříteli. Společně Batman a Wonder Woman pracují na tom, aby rychle našli a dali dohromady tým složený z nadlidí, se kterými by se mohli postavit této nově procitnuté hrozbě. Takoví jako blaničtí rytíři made in USA.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

17. listopadu vychází nový sametový Morrissey

Anglický zpěvák Morrissey po třech letech vydá nové album. Bude se jmenovat Low in High-School. „Morrisseyho dar pro smíchání politických výroků s melodiemi je na albu Low in High-School ještě zjevnější než dřív a zachycuje ducha dnešní doby,“ uvádí vydavatelství. Tak tedy "stop watching the news", abyste mohli zůstat melodicky političtí.