Vejce Olgy Stehlíkové a Tomáše Brauna - poezie žloutků a bílků

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Olga Stehlíková je básnířka, Tomáš Braun hudebník. Slova napsala, hudbu na ně složil. Vzniklo těžko uchopitelné poetické gesto, vznikla hudba přímo reagující na atmosféru napsaných slov. Vznikla kniha, vznikla LP deska, vznikla možnost stáhnout si jako mp3 ze stránek. Vznikl překlad slov do angličtiny. Odvážná událost současné české poezie.

 

Další články

TV Kosmas

Lavi , řítí se jak lavina, Lavi, génius i dilina

První řada internetového seriálu Vyšehrad je na DVD. Kdo viděl, ví o co jde, pro ostatní krátce přiblížíme: Vyšehrad je ještě možná slabý odvar toho, co je součástí fotbalu, ti fotbalisté ten seriál píšou sami svým chováním, oni se mezi sebou takhle baví a vystupují tak, říká režisér a herec Jakub Štáfek o seriálu z fotbalového prostředí. Hlavní postava je prý psána podle řady fotbalistů, kteří promarnili svůj talent v alkoholu, drogách a bujarých večírcích.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Příběh Anny Frankové jako komiks

V nakladatelství Triáda vychází adaptace známého Deníku Anne Frankové. Jejími autory jsou filmař Ari Folman a ilustrátor David Polonsky, držitelé mnoha ocenění za film Valčík s Bašírem. Folmanovo a Polonského zpracování Deníku je citlivé a originální. Uvedeno bylo letos v září v Paříži, český překlad Magdy de Bruin Hüblové následuje s dvouměsíčním odstupem.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

A ze zdi zíral zarámovaný Husák

Vyšla monografie komunistického prezidenta, jehož podobizna provázela Čechy a Slováky celá sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století. Vlastně se stačí jen podívat na knižní obálku a člověku, který tu dobu zažil, naběhne - "husákovská kůže". A taky ty záběry soudružských francouzáků s Brežněvem při každé příležitosti. To všechno dva měsíce do prezidentských voleb. Jistě, republiku si rozvracet nedáme!