Dvakrát nový Švankmajer - ilustrovaná kompletní Alenka a Hmyz v kinech

/ Tomáš Weiss

Animátor a režisér Jan Švankmajer (nar. 1934) má na kontě téměř tři desítky krátkých a šest celovečerních filmů, za které získal desítky cen na domácích i mezinárodních filmových festivalech. Na začátku roku 2018 přidává další dva zážezy na pažbu - ilustrace ke Carrollově Alence a film Hmyz, který jde do kin v únoru.

Alenka

Alenka se ocitne v záhadné říši divů, podivuhodném světě, jehož prazvláštní obyvatelé se povětšinou chovají velmi iracionálně. Tyto roztodivné postavy ji zaplétají do fantazijních situací, jimiž se Alenka nenechá vyvést z rovnováhy a vždy na ně odpovídá s neústupnou logikou. Díky své dětské naivitě poukazuje na absurdnosti světa, a současně tím poukazuje na jedinečnost a pravdivost dětského vnímání. To je také důvodem, proč je tato kniha odedávna označována za literární klasiku, která nikdy nezestárne. Speciální kompletní vydání Carrollovy Alenky v klasickém českém překladu od Jaroslava Císaře obsahuje oba díly dilogie – první díl Alenčina dobrodružství v říši divů i druhou knihu Za zrcadlem a co tam Alenka našla. V knize čtenář navíc najde v češtině dosud nepublikované básně, kterými v originále oba díly začínají a končí, společně s Carrollovými vánočními a velikonočními pozdravy ve formě dopisů dětským čtenářům, které doprovázely některá pozdější vydání. Knihu s ilustracemi Jana Švankmajera vydalo nakladatelství Dybbuk. „Nicméně vejce jen rostlo a rostlo a začalo vypadat stále víc a více jako člověk: když se k němu přiblížila na několik kroků, viděla, že má oči a nos i ústa; a když k němu přišla docela blízko, viděla jasně, že je to sám Hupity Dupity.“

Hmyz

Hospoda na malém městě. Je zavřeno, židle jsou převráceny na stolech. Na věšáku visí „hmyzí šatičky“: sukénky z krepového papíru, papundeklová motýlí křídla, pestře pomalovaná a černé lesklé krovky brouků. U stolu v koutě místnosti sedí šest místních ochotníků: režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, Ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. Tulák leží doma s ischiasem. Chrobáčice a Kukla ještě nepřišly. „Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav. Režisér – Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Pan Kopřiva, hrající Parazita sežere slečnu Jitku – Larvičku. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli. A to vše se odehrává na pozadí Čapkovy hry, kde se hmyz chová jako lidi a lidé jako hmyz. „Hra Ze života hmyzu je misantropická hra. Můj scénář jen tuto misantropii prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm. Také by se nemělo zapomínat na poselství Kafkovi Proměny.“ říká Jan Švankmajer. (total film)

Další články

TV Kosmas

Musův Bestiář a Slabikář

Lukáš „Musa“ Musil (1984) se v mládí vrcholově věnoval hokeji, byl členem juniorské reprezentace. Ve 22 letech se ale rozhodl sportovní svět opustit a věnovat se tetování. Brzy si získal dobré jméno a jezdili za ním i klienti ze zahraničí. Nyní se převážně věnuje výtvarné činnosti. Zatím asi největší výstavu svých výtvarných prací měl v tomto roce v pražském Mánesu. Jmenovala se Signatura a kniha Slabikář je vlastně její katalog.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

On Air - rozhlasové nahrávky Rolling Stones z let 1963 -1965

Rolling Stones byli na začátku své kariéry častými a vítanými návštěvníky nahrávacích studií BBC. Teď vycházejí nahrávky z té doby. Tedy z doby před víc jak půl stoletím. Kdo chce znát kořeny Kamenů S Vyvaleným Jazykem, má jednu z dalších možností. Takhle třeba zní v jejich BBC podání rokenrol Chucka Berryho.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Vejce Olgy Stehlíkové a Tomáše Brauna - poezie žloutků a bílků

Olga Stehlíková je básnířka, Tomáš Braun hudebník. Slova napsala, hudbu na ně složil. Vzniklo těžko uchopitelné poetické gesto, vznikla hudba přímo reagující na atmosféru napsaných slov. Vznikla kniha, vznikla LP deska, vznikla možnost stáhnout si jako mp3 ze stránek. Vznikl překlad slov do angličtiny. Odvážná událost současné české poezie.