Olejem malovaný film o van Goghovi

/ Tomáš Weiss

První animovaný snímek stvořený pomocí olejomaleb, S láskou Vincent, se z osobního odvážného projektu polsko-britského animátorského páru Doroty Kobielové a Hugha Welchmana změnil v unikátní senzaci sbírající filmové ceny. Snímek, nominovaný i na Oscara, můžete v českých kinech obdivovat od 25. ledna.

Jak říkají tvůrci: „Museli jsme vytvořit celou novou infrastrukturu i tým animátorů, které jsme naučili olejomalbu, takový typ animátorů tehdy nebyl. Před zeleným plátnem jsme natočili herce, rychlostí dvanáct záběrů za sekundu, a tím vytvořili vzor pro malíře. Ti pak museli pro každou sekundu filmu namalovat dvanáct obrazů ve stylu Van Gogha. První obraz zabral asi čtyři hodiny. Ten se pak vyfotil, poté přemalovali ty části, které se hýbaly, udělali další fotku, a tak dále. Do té doby jsem se deset let věnoval loutkové animaci, která se považuje za nejpomalejší, jeden animátor za den zvládne asi dvě vteřiny. U tohoto filmu byl průměr třetina sekundy na animátora a den. U nejtěžšího záběru, hned toho úvodního, v němž z hvězdné noci sjedeme do městečka, zabrala jedna sekunda dva týdny a to ho maloval jeden z našich nejlepších animátorů.“

Vyberte si z množství knih o van Goghovi, připravte se – a jděte do kina!  

Další články

TV Kosmas

Boss Babiš - je možné obelhat některé, ale ne obelhat všechny

Reportážní kniha o temném světe miliardáře a politika Andreje Babiše byla jedním z bestsellerů minulého roku Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají. Knihu Jaroslava Kmenty najdete dnes v mnoha domácnostech. Ten příběh o tom, jak se kozel stal zahradníkem. Příběhy, které je dobré v dnešním Česku znát. Třeba ten o roku 1998 a sňatcích z rozumu pánů Babiše a Zemana.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Když dramatik dobude kina - Martin McDonagh a jeho 3 bilboardy

Komu něco říkalo jméno irského divadelníka, toho prapodivný název filmu 3 bilboardy kousek za Ebbingem spíš nalákal. McDonagh bývá pro přiblížení kótován Beckettem a Tarantinem. A vlastně ano - někde mezi černou ironií a metafyzikou se rodí kouzlo jeho dialogů a scén. Třeba i díky tomuto filmu víc čtenářů časem pochopí, jak skvělé čtení jsou špičkoví dramatici současnosti.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

S Petrou Hůlovou o divadle, provokaci a její nové knize Stručné dějiny Hnutí

Spisovatelka a dramatička Petra Hůlová má za sebou 8 knih a pár divadelních inscenací, které kdysi začaly Českou pornografií a autorka s nimi rozhodně hodlá pokračovat. V bufetu pražského Meetfactory, kde Petra našla svoje spisovatelské zázemí, jsme si povídali i o nové knize Stručné dějiny Hnutí, která by měla vyjít v březnu 2018.