Voices of Meltingpot 2018: Martin Hilský

/ Voices of Meltingpot

Český překladatel a profesor anglistiky Martin Hilský je dobře znám tím, že celoživotně zkoumá dílo Williama Shakespeara, které také kompletně přeložil do češtiny. Přednáší na Karlově univerzitě a na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V současné době překládá už pouze díla, která pro něj osobně mají velkou hodnotu. Loňský rok byl takého hostem diskuzního fóra Metlingpot, které je součástí festivalu Colours of Ostrava.

Kromě Shakespeara přeložil Martin také spoustu dalších významných děl anglické a americké literatury, mezi nimi Steinbeckovu Pláň Tortilla nebo Shafferova Amadea. V roce 2010 publikoval knihu Shakespeare a jeviště svět. Píše studie a eseje o anglické a americké literatuře, které shrnul do souboru Rozbité zrcadlo. Za překlady Shakespeara a za šíření povědomí o anglické literatuře v České republice ho královna Alžběta II. jmenovala čestným členem Řádu britského impéria. Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství převzal z rukou prezidenta Václava Klause v roce 2011. Ve stejném roce získal také Státní cenu za překladatelské dílo. V roce 2015 mu byla udělena Národní cena v projektu Česká hlava.

„Dnes by Shakespeare možná vůbec nepsal divadelní hry. Byl inovátor a podnikatel, a tak by možná psal seriál."

Další články

TV Kosmas

Bowie jako malovanej

Život a uměleckou i osobní dráhu Davida Bowieho (1947 - 2016) zachycuje prostřednictvím surrealisticky laděných maleb i textů ilustrovaný životopis, který vytvořila autorská dvojice María Hesseová a Fran Ruiz. „Kniha sleduje život, uměleckou dráhu a zároveň osobní život. Popisuje jeho eskapády s drogami, ženami a různé sexuální experimenty. V knize potkáte i Lou Reeda, Andyho Warhola, Iggyho Popa, Freddieho Mercuryho nebo pochopitelně obě manželky Angelu a Iman.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Petr Zelenka o Naomi Kleinové

"Úplně u nás chybí obavy z toho, kam směřuje korporátní kapitalismus amerického i asijského typu. Přitom je to systém, který podle mě naši civilizaci může zahubit. Tenhle systém úplně ignoruje argumenty klimatologů. Zboží v něm bylo povýšeno na něco posvátného. Vyjadřovat se k tomu bude i můj zmiňovaný nový film." To říká režisér Petr Zelenka, ambasador nové edice populárně naučných společnských textů Crossover, kterou letos začalo vydávat Argo.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Složka 64 Jussiho Adler-Olsena jde do kin

Podivné lékařské experimenty, zneužívání a převýchova „necudných" dívek. Do rukou detektiva Mørcka z Oddělení Q se dostává další nevyřešený případ. Jak souvisí děsivé, půl století staré tajemství opuštěného ostrova Sprogø se třemi mumifikovanými těly nalezenými za falešnou stěnou jednoho kodaňského bytu? A komu patřila čtvrtá, prázdná židle u prostřeného stolu? Příběh založený na skutečné kapitole dánských dějin je čtvrtým thrillerem natočeným podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena.