Velký knižní čtvrtek - jaro 2019: Obonete S Ubam Sedm let v Africe

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Obonete S. Ubam se narodil české matce a nigerijskému otci. Vyrůstal s matkou a otčímem v Bruntále a v patnácti letech odjel poprvé do Nigérie, aby blíže poznal svého otce, generála policie. Po návratu do České republiky odmaturoval a nastoupil na Vojenskou akademii ve Vyškově. Po absolutoriu pokračoval v profesionální službě na oddělení zahraničních styků na ministerstvu obrany.

Po ukončení vojenské kariéry se stal spoluzakladatelem Ligy etnických menšin ČR, později vystudoval práva, působil na několika manažerských postech a nakonec se začal věnovat budování česko-nigerijských obchodních vztahů. Po náhlém úmrtí svého otce se odstěhoval do Nigérie, kde převzal vedení rodinné firmy. Za přínos k rozvoji nigerijského kmene Annang mu byl udělen tradiční šlechtický titul. Po sedmi letech strávených v Africe přesídlil do Španělska, kde založil realitní kancelář.

Další články

TV Kosmas

Alena Machoninová o knize Ljudmily Ulické Případ Kukockij

Co vypráví populární ruská spisovatelka ve svém dalším, do češtiny přeloženém, románu Případ Kukockij, který vydala už v roce 2001 a získala za něj nejprestižnější ruskou literární cenu Ruskij Booker? A jak to vlastně s Ulickou je jako s autorkou a občansky angažovanou občankou putinovského Ruska, která protestuje proti okupaci Krymu a je pro některé "vlastence" zrádkyní národa?
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Voices of Meltingpot: Amit Goswami

Amit Goswami je známý filozof a vědec zaměřující se na studium vědomí, které podle něj tvoří základ kvantové fyziky. „Vědomí, ne hmota, je základem celé existence,“ říká profesor z University of Oregon. Prosazuje posun klasických přírodních věd do spirituální roviny. Jde o tzv. nové vědy zahrnující vědomí - science within consciousness. Říká o sobě, že je kvantový aktivista. Nezpomeňte si u videa zapnout české titulky.
 | Meltingpot
TV Kosmas

Na Slovensku měl premiéru film podle Karikovy Trhliny

Nezaměstnaný absolvent Igor objeví záznamy výpovědí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten před sedmdesáti roky záhadně zmizel v pohoří Tribeč a když se po více jak dvou měsících stejně záhadně objevil, měl na těle divné popáleniny a zranení. Byl dezorientovaný, nedokázal vysvětlit, co se mu stalo, už nikdy se z toho nevzpamatoval. Igor pátrá dál s údivem zjišťuje, že Fischerův případ není ojedinělý...