Velký knižní čtvrtek - jaro 2019: Vítězslav Kremlík - Obchodníci se strachem

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Autor nepopírá změnu klimatu, ale vysvětluje, že klimatické změny provázely člověka odjakživa, stejně jako rozmary počasí. „Pro lidstvo vždy byl problém přežít chladná období. Teplým obdobím se naopak říkalo klimatické optimum. Tvrdit, že se máme bát oteplení, je popřením celé zkušenosti lidských dějin.“

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2019: Obonete S Ubam Sedm let v Africe

Obonete S. Ubam se narodil české matce a nigerijskému otci. Vyrůstal s matkou a otčímem v Bruntále a v patnácti letech odjel poprvé do Nigérie, aby blíže poznal svého otce, generála policie. Po návratu do České republiky odmaturoval a nastoupil na Vojenskou akademii ve Vyškově. Po absolutoriu pokračoval v profesionální službě na oddělení zahraničních styků na ministerstvu obrany.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Alena Machoninová o knize Ljudmily Ulické Případ Kukockij

Co vypráví populární ruská spisovatelka ve svém dalším, do češtiny přeloženém, románu Případ Kukockij, který vydala už v roce 2001 a získala za něj nejprestižnější ruskou literární cenu Ruskij Booker? A jak to vlastně s Ulickou je jako s autorkou a občansky angažovanou občankou putinovského Ruska, která protestuje proti okupaci Krymu a je pro některé "vlastence" zrádkyní národa?
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Voices of Meltingpot: Amit Goswami

Amit Goswami je známý filozof a vědec zaměřující se na studium vědomí, které podle něj tvoří základ kvantové fyziky. „Vědomí, ne hmota, je základem celé existence,“ říká profesor z University of Oregon. Prosazuje posun klasických přírodních věd do spirituální roviny. Jde o tzv. nové vědy zahrnující vědomí - science within consciousness. Říká o sobě, že je kvantový aktivista. Nezpomeňte si u videa zapnout české titulky.