Vychytaný výmluvy a jiný libovky: Tom Gates a jeho psaný a kreslený klučičí deník

/ Tomáš Weiss

Britská ilustrátorka a spisovatelka Liz Pichon (1963) se pustila do série kreslených deníků Toma Gatese už v roce 2011. Série je pro děti mezi 7 - 14 lety. Tom má úhlavního kamaráda, hraje s ním ve skupině Dogzomies, má ségru, která je pochopitelně nemožná, školu moc nemusí....prostě klasik. Forma kresleného deníku může být pro předpubertální věk zajímavá svojí pestrostí a youtuberským podání peripetií života.

Série o x dílech se postupně překládá do češtiny. K mání jsou ale i anglické originály - mimochodem vlastně celkem zajímavé doplňky výuky angličtiny a anglické konverzace, co nejvíc odpovídající věku prvního stupně základky. Nabízíme anglické video s autorkou, která zrovna oslavuje vydání další knihy série. Moc se tam nemluví, takže nebojte.

Další články

TV Kosmas

S překladatelem Lubošem Snížkem o stoletém Ferlinghettim

Nakladatelství Maťa má letos 25. výročí existence a Ferlinghetti rovnou stovku. A Ferlinghettiho texty u nás Maťa vydává tradičně a překladatelem je Luboš Snížek, který se o americkou poezii druhé poloviny 20. století zajímá velmi aktivně a velmi natěsno.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Bublajz přechází v Mardošu a zase zpět - Tatalog

Výstava ke 30. letům existence skupiny Tatabojs už v pražském DOXu skončila, ale její určitým prodloužením je Tatalog - čili její knižní katalog. Skvěle graficky " ala Kmeny" vypravená kniha budí pozornost za výlohami knihkupectví - když jdete okolo, mění se na její obálce Cais v Huňáta, takže nejeden chodec se vrací a znovu zkouší, jestli viděl dobře.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Na Netlixu běží The Dirt, zfilmovaný příběh glam-metalových Mötley Crüe

Nesourodá banda - to není špatný název pro metalově-rokenrolovou kapelu. Tahle vznikla v roce 1981 a v době artrockových koncertů naklusala na pódia s energií punku, se sexem a druxem rokenrolu, s vizáží někde mezi desperáty a cirkusáky a s melodiemi a slogany písní, které si určitá část metalového publika silně oblíbila. Teď o nich běží hraný film, inspirovaný jejich knižními vzpomínkami.