Martina Formanová hostem Osobnosti Plus Barbory Tachecí

/ ČRo

V Americe žije od roku 1994. Prožila 23 let s filmovým režisérem Milošem Formanem. O tom, jak jí bylo po jeho odchodu, napsala knížku Nalakuj to narůžovo. Jaký jeho film má nejraději? Co ji nejvíc překvapuje na politické situaci v Česku? A jaký má pocit ze současných českých filmů?

Další články

TV Kosmas

Za 95 let života sira Attenborougha dostala příroda od lidí pěkně zabrat

David Attenborough je nejznámějším britským tvůrcem přírodovědných filmů. Ve své dosud nejosobnější a nejotevřenější zpovědi se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. Česky vyšel přírodopisný bestseller, podle kterého Netflix natočil stejnojmenný dokument
 | nakl. Práh
TV Kosmas

Zemřela Jiřina Šiklová - kočka, která nikdy nespala

Ne, že by nikdy nespala - ale smysl titulku je jasný – socioložka Jiřina Šiklová rozjela za svého života tolik akcí a seznámila se a ovlivnila tolik lidí v celém Československu, že bude opravdu mnoha lidem chybět. Tohle video jsme natočili v Knihovně VH na večírku k jejím osmdesátinám. Tohle byla - a pro mnoho lidí stále bude - paní Jiřina: kotel energie, co na srdci, to na jazyku, smysl pro humor, pořád myslící na to, jestli nemůže životu kolem sebe nějak pomoct.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Cena Evropské unie za literaturu 2021: Lucie Faulerová - Smrtholka

Vítězný román Smrtholka je druhou prózou jedenatřicetileté autorky. Debutovala v roce 2017 knihou Lapači prachu. Roku 2011 se českým vítězem stal Tomáš Zmeškal s prózou Milostný dopis klínovým písmem, o tři roky později uspěl Jan Němec s Dějinami světla a naposledy v roce 2017 Bianca Bellová s románem Jezero.