Velký knižní čtvrtek - jaro 2022: Karin Lednická - Životice obraz (po)zapomenuté tragédie

/ tomáš weiss, vojtěch polák

V noci ze 4. na 5. srpna 1944 zastřelili partyzáni v místním hostinci v Životicích tři příslušníky gestapa. Následovalo tragické ráno 6. srpna, během kterého gestapo zavraždilo šestatřicet mužů ze Životic a okolí. A v únoru 1945 zemřeli další lidé, desítky jich skončilo v koncentráku. Vrátili se čtyři. Vzhledem k počtu obyvatel patří Životice k nejpostiženějším obcím na území České republiky. A přece jejich tragédie upadla v zapomnění.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2022: Ester Stará - Kniha pocitů

KNIHA POCITŮ je určena dětem od osmi let bez ohledu na to, jestli jsou na své pocity odborníci, nebo jim spíš nerozumí a snadno se v nich ztrácí. Ve třinácti kapitolách budou moct prozkoumat klid, překvapení, radost a štěstí, smutek, strach, odvahu, stud, hněv, závist a žárlivost, znechucení, nudu, zájem a lásku. Kniha Ester Stará napsala ve spolupráci s psycholožkou Janou Draberovou.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Odstartovalo vydávání sebraných spisů Jana Nováka

Jan Novák (1953) je český spisovatel s americkým drajvem. Narozen v Kolíně, v šestnácti letech emigrovala jeho rodina do Ameriky. První povídkovou knihu Striptease Chicago mu v roce 1983 vydali v 68 Publishers u Škvoreckých. Tam také vyšel poprvé Miliónový jeep. Původně byl napsán anglicky, takže bylo nutné ho přeložit. Překladu se ujal Jaroslav Kořán.
 | Knihovna Václava Havla, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Pavel Tomeš a jeho stand-up literatura

Stand-up comedy výstup o balení na dovolenou je už pro některé ženy (i muže) klasikou, když někam jedou. Ale věděli jste, že si s sebou můžete, když někam jedete, přibalit i knihu Pavla Tomeše? Pavel Tomeš je totiž nejen stand-up komik. Před pár měsíci vydal humorný román o smrti Až na ten konec dobrý a také druhé vydání sbírky fejetonů Tohle lidi hodně berou.