Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Pavel Pawluscha Novotný - Proč Alláh stvořil kalašnikov

/ tomáš weiss, vojtěch polák

"Zkušený reportér, vystudovaný religionista, citlivý pozorovatel, ostrovtipný glosátor. Pavel „Pawluscha“ Novotný je už tři dekády nedílnou součástí zahraničního zpravodajství České republiky. Kniha, kterou Pavel po letech nejen mého naléhání konečně napsal, vše propojila do divokého mixu džihádistického rokenrolu, indických dekoltů za Tálibánu nebo českých islamistů. Vše, co jste o světě islámu chtěli vědět, a báli jste se zeptat, je konečně tu!" Jakub Szántó

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Maylis de Kerangal - Život za život

Francouzská spisovatelka Kerangalová v knize Život za život virtuózně používá bohatý rejstřík témat – od lidských emocí přes mravní dilemata až po reflexi toho, jak nové možnosti lékařství mění náš vztah k tělu a jeho důstojnosti či jak se proměňují rituály obklopující v naší kultuře smrt. Český překlad má na svědomí Tomáš Havel, mimo jiné také překladatel poslední nositelky Nobelovy ceny, tedy Annie Ernaux a jejich Roků.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Jakub Szántó, David Miřejovský a kol - Putinova válka

Desítka zpravodajů České televize sepsala kroniku největšího evropského konfliktu od druhé světové války. Jejich svědectví nabízejí autentický obraz důležitých fází ruské agrese. Od stísněného očekávání vpádu, přes invazi a její dopady na obyvatelstvo, po ukrajinské protiofenzivy a osvobozování okupovaných území. Kniha nabízí detailní přehled i příběhy z klíčových front, bombardovaného týlu, politických jednání i z dění v Rusku. Doplňují ji fotografie kameramanů ČT.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Michael Žantovský - S prominutím řečeno

Spisovatel, překladatel a diplomat Michael Žantovský ve svém novém literárním díle s okouzlující nadsázkou a vtipem líčí „nesmazatelné zážitky“ s významnými osobnostmi světového dění: od Václava Havla, George Bushe staršího, Françoise Mitterranda, Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova přes nizozemskou a britskou královnu a Rolling Stones až po papeže Jana Pavla II. a 14. tibetského dalajlámu.