Fotky z časů "za císaře pána" ze sbírky Pavla Scheuflera

/ nakl. Slovart

Pavel Scheufler (1950) je český publicista, historik fotografie a fotograf. Zabývá se převážně fotografií na území Rakouska-Uherska do roku 1918. Od roku 1990 přednáší historii fotografie na FAMU. Má významný podíl na popularizaci počátků české fotografie a jejích průkopníků, jako byli Jindřich Eckert a Jan Nepomuk Langhans. Připravil asi šedesát výstav a vydal přes čtyřicet knih, z toho devět monografií.

Další články

TV Kosmas

Serhij Žadan na Světu knihy 2023

Ukrajinský spisovatel Serhij Žadan je jedním z nejdůležitějších tvůrců v současné Evropě a například také držitel Mírové ceny německých knihkupců 2022. Ve válečném románu Internát reflektuje válku v Donbasu v roce 2014. Sugestivní příběh učitele, který uprostřed válečné vřavy vyzvedává svého synovce z internátu, je apokalyptickou vizí ukrajinského pohraničí ohroženého Ruskem.
 | Svět knihy
TV Kosmas

Populární slovenské foodblogerce vychází kuchařka v češtině

Foodblog Lenivá kuchárka vznikl v září 2015, tedy téměř před 8 lety a za tu dobu získal několik ocenění. Blogerka roku v roce 2017, Nejlepší Wordpress blog v roce 2018 a její první kuchařka se navíc stala v roce 2020 knihou roku na Slovensku.
 | nakl. Storki
TV Kosmas

Které kulturní zvyky spojují Sibiř a severní Kanadu?

Hostem je etnograf Tomáš Boukal. Napsal knihu Po stopách lidojeda, dvacet let zkoumá Sibiř a severní Kanadu. Jaký je rozdíl mezi mansijským lidojedem Menkva a jeho severoamerickým bratrem zvaným Windigo? Které kulturní zvyky spojují Sibiř a severní Kanadu? A kolik dobrých lidí etnografovi na badatelských cestách poskytlo přístřeší? Moderuje Lucie Výborná.