Voices of Meltingpot 2023: odborník na spánek Mathew Walker

/ Meltingppot

Svůj dlouhodobý výzkum spánku na funkce lidského mozku Matthew Walker zúročil v knize Proč spíme, která se stala světovým bestsellerem. Momentálně působí jako profesor neurovědy a psychologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, je také zakladatelem a ředitelem Center for Human Sleep Science. Na mezinárodní scéně patří mezi vyhledávané řečníky a je nadšeným popularizátorem vědy.

Další články

TV Kosmas

Autor předlohy Chudáčků Alasdair Gray není pro češtinu neznámý

Proslavil zejména svým prvním románem Lanark, který vyšel v roce 1981. Britský deník The Guardian ho zařadil mezi sto nejvýznamnějších románů všech dob – a máme ho v českém překladu, stejně jako jeho knihu Něco z kůže. A Poor Things, předloha Chudáčků, vydaná v roce 1992, česky zatím dostupná není.
 | Tomáš Weiss, Falcon
TV Kosmas

Nese s sebou liberalismus toleranci k některým neřestem?

Krutost, pokrytectví, snobství, proradnost a misantropie, Montaignovy „obyčejné neřesti“, které s nástupem moderní společnosti postupně zatlačily do stínu klasické hlavní hříchy, ukazují dvojznačnost a náročnost liberální morálky, ochotné přijmout rozpory a hrozby plynoucí z osobní svobody. Jak vstupují staré i nové neřesti do života našich západních společností? Které jsou tolerovány a které méně? Hosté: Lukáš Fošum OP, Josef Fulka, Kamila Stullerová. Moderuje: Petr Fischer
 | Dominikánská 8
TV Kosmas

Kosmonaut z Čech v kinech

Po šesti měsících osamělé výzkumné mise na okraji Sluneční soustavy si astronaut Jakub Procházka (Adam Sandler) uvědomí, že manželství, které opustil, na něj po návratu na Zemi možná nečeká. Zoufale se snaží napravit vztahy se svou ženou Lenkou (Carey Mulligan), a tak mu pomůže tajemný tvor z počátku věků, kterého najde ukrytého v útrobách své lodi. Hanuš (s hlasem Paula Dana) se společně s Jakubem snaží přijít na to, co se pokazilo, než bude pozdě. Film v režii Johana Rencka.