Aleksander Kaczorowski

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.
(nar. 1969) je polský novinář, esejista a překladatel, bývalý vedoucí redakce publicistiky deníku Gazeta Wyborcza. Dlouhodobě se věnuje poválečné české literatuře a je autorem úspěšných biografií Václava Havla či Bohumila Hrabala. Jeho biografická kniha Ota Pavel (2018, česky 2020) byla nominována na významné polské literární ocenění Nike.
Nahoru

Aleksander Kaczorowski v Oko Magazínu OKO

TV Kosmas

Česko zvenčí - zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si povídal vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský. Hovořil nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.
Aktuality

Zrození Bohumila Blechy, velkého českého spisovatele

Je pěkné vidět, jak si ten náš kulturní lid najednou zase vzpomněl na Bohumila Hrabala. Jak najednou každý cítí potřebu říct, že zfilmovaný Hrabal stojí za prd, ale ty jeho povídky z padesátých let., to že je něco. Frekvence slov „pivní...
Zobrazit celý text
Recenze

Meziřádky Zdenko Pavelky

Nízkým průletem knižním světem. Poučeně o nových knihách s literární redaktorem a nakladatelem, který ví, po jakých knihách z knihkupeckých pultů přednostně sáhnout. Pravidelně v sobotní Víkendové příloze Českého rozhlasu Vltava - a s mírným zpožděním tady na OKU.
Další články