Jonathan Coe - Pár trotlů

Pár trotlů

Nakladatel: Odeon 2006
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

V románu autor líčí příběh chlapců či mladých pánů z jedné školy v Birminghamu. Na pozadí jejich školních lásek, průšvihů či sportovního zápolení promítá obraz britské společnosti 70. let minulého století, kdy Británii sužovala vlna stávek, útoky IRA i problém rasismu v souvislosti s přílivem přistěhovalců. Ani mladí hrdinové se těmto problémům...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Pár trotlů je úžasný a vtipný příběh o dospívání

(...) Román Pár trotlů Jonathana Coea v sobě spojuje dva rysy typické pro poválečnou britskou literaturu: smysl pro citlivé vykreslení sociálního a politického ovzduší i odvahu experimentovat s literární formou. (...) Společně s autorovou nostalgií po dávno uplynulé době (Pár trotlů je alespoň částečně autobiografický), jež však nesklouzává do laciné sentimentality, tvoří celek úžasně čtivý příběh o dospívání. Po přečtení poslední řádky je čtenáři líto, že jej hrdinové opouštějí. Z existence určitých postav i z vložených retrospektiv však čtenář vytuší, že životy Coeových postav mají literární pokračování. O osudech absolventů birminghamské střední, tentokrát v 90. letech, pojednává román Uzavřený kruh.
Příběh 90 %
Styl 100 %
Celkový dojem 90 %

Brouku, prosím tě, podej mi slovník

(...) Křížovka nebo bloudění při hledání blaženosti jsou dva z mnoha motivů, které charakterizují Coeovu knihu Pár trotlů (originál 2001) a Coeovo psaní obecně: opakovaně se u něj setkáváme se složitou a proměnlivou strukturou, v níž je třeba najít výchozí bod a v níž každý krok může přeskupit i zmást všechny ostatní stopy životní cesty. Ztroskotání je časté.

Když v Anglii řádil punk

(...) V jistém smyslu je to typický coeovský román: není tu žádný jednotící příběh, spíše sledujeme, jak život protagonistů pozvolna odvíjí, jak si prožívají drobné epizodky, přičemž každá z nich (případně pozadí, na kterém se odehrává) tvoří určitý fragment celkové mozaiky.
Je až neuvěřitelné, na co všechno si Coe dokáže vzpomenout a jak přesvědčivý je jeho obraz sestávající z těch nejdrobnějších detailů. Plastičnost textu dodává i široký rejstřík promluv: najdeme tu poměrně dlouhý vnitřní monolog, dopisy, úryvky z deníků, citace z pamfletů nebo školního časopisu. To vše dotváří celkový obraz doby, který není ani veselý, na druhou stranu ani zcela tragický.
politika je však bohužel nejslabším místem téhle knihy.
Přesto se nelze ubránit dojmu, že Coeovo salónní levičáctví, jež dostává největší prostor prostřednictvím postavy Dougova otce Billa, je dnes už stejně vyčpělé jako desky artrockové kapely Yes.

NOVÉ KNIHY

(...) Coe většinou nedokáže být vážný. S lehkostí navazuje na nejlepší tradici britské humoristické literatury, nepodbízí se ani nikoho neuráží. Odeon připravuje i překlad volného pokračování "trotlů". Jejich děj se odehrává v 90. letech, kdy se z výrostků stávají otcové rodin s více či méně slibnými kariérami.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pár trotlů
Autor:
Coe, Jonathan
Nakladatel:
Odeon
Edice:
Světová knihovna
EAN:
9788020712271
ISBN:
80-207-1227-5
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Originál:
The Rotters´ Club
Překlad:
Flemr, Jan
Popis:
1× kniha, vázaná, 368 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,5 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)