Jakuba Katalpa - Hořké moře

Hořké moře

Nakladatel: Paseka 2008
Rozebráno
243 Kč
pohlídat

Anotace

Přišla jsem o všechny smysly, říká v závěru románu jedna z hlavních postav. Ale strach nemám. Román je vyprávěn ústy tří, generačně odlišných žen, jejichž osudy se proplétají v civilní i citové rovině. Jakuba trpí vzácným onemocněním, které jí brání pamatovat si lidské tváře, Marie je svázána s domem, v němž ožívají mrtví, a Aniele se jako zázrakem...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Zvláštní kniha. Uchvácení tím co čtu a naštvání, že to je, i není to, co jsem čekal, se během četby střídalo jako na houpačce. Výsledek - silný čtenářský zážitek umocněný skvěle zvládnutým jazykem.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Mýtus jako postižení reality

(...) Četba Hořkého moře vyžaduje od čtenáře erudici a námahu. Nepopisuje totiž realitu důvěrně známou, bezpečnou, ale svým jazykem tvoří realitu novou, otevírá svět se zákonitostmi zcela odlišnými od těch, na něž je čtenář zvyklý. Nedá se přečíst na jeden zátah. Nabízí systematický chaos, pražené burské oříšky, návod na to, jak se stát Ženou a jak si pořídit nové zuby, když staré doslouží. Umožňuje rozčílit se nad každou stránkou nebo se zaradovat z toho, když jednotlivé kostičky skládanky zapadnou na správné místo a před čtenářem se objeví nový obraz.

Jakuba Katalpa v krajině mýtu

(...) Hořké moře je originálním dílem, které se usilovně brání obvyklým představám moderního člověka o podobě světa. Je obrazným hledáním poraněných míst, oživováním zapomenutých významů, písní o pradávné lidské touze uniknout z konvenčního prostoru a času směrem k věčnosti. Neplyne lineárně z bodu A do bodu B. Nepřimyká se k horizontu, ale k vertikále. Svou strukturou připomíná labyrint, jehož krása vystupuje na povrch teprve s celkovým pohledem. Kdo od druhé prozaické knihy Jakuby Katalpy očekával pokračování otevřené erotické zpovědi, bude možná zklamán. Ostatním milovníkům současné české beletrie však Hořké moře nabízí osobitý literární zážitek. Na čtenáře klade sice značné nároky, ale zavrhnout je kvůli tomu by byla skutečně škoda.

Bolestné zdi Jakuby Katalpy

(...) Katalpa často střídá ich formu s er formou. Vypráví z pozice nezúčastněného pozorovatele, postav i vypravěče. Jednotlivé fáze lidského osudu dává do souvislosti s proměnami přírody. Čtenář se ztrácí na pomezí reality a snových představ. Může mít smíšené pocity. Jedná se totiž o niterní, obnažující výpověď. Výron touhy po sebevyjádření. Zpověď v podobě rozpolceného příběhu. V současné české tvorbě představuje autorčin silně intelektualizující přístup změnu.

Magazín OKO

Co o svém psaní a novém románu říká Jakuba Katalpa?
Rozhovory

Co o svém psaní a novém románu říká Jakuba Katalpa?

Každá z vašich knih je výrazně jiná než ty předchozí. Po románu Němci, který je dramatickým příběhem se spoustou postav, rámovaným navíc velkými dějinami, jste se nyní ...

 |  nakladatelství Host

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Hořké moře
Autor:
Katalpa, Jakuba
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859383
ISBN:
978-80-7185-938-3
Doporučená prodejní cena:
270 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 288 stran, česky
Rozměry:
12 × 18 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)