Henk van Woerden - Ultramarín

Ultramarín

Nakladatel: Mladá fronta 2009
Rozebráno
197 Kč
pohlídat

Anotace

Děj románu nedávno zesnulého autora se odehrává na kulturním rozhraní dvou světů - evropského a středomořského. Hlavní postavy příběhu, nevlastní sourozenci Joakim a Aysel, kteří v dětství propadnou vzájemné náklonnosti, a jsou proto od sebe násilně odděleni, se proplétají nástrahami každodenního života i pohnutých dějin druhé poloviny 20. století....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Román pro všechny smysly

V románu Ultramarín nizozemský autor Henk van Woerden koloruje tři klíčová období v životě nevlastních sourozenců Joakima a Aysel a jejich dcery Özlem ve třech odstínech modré barvy – v zelenomodré, nebesky modré a v odstínu nejušlechtilejším, jímž je právě ultramarín.
Celá recenze

Román pro všechny smysly

(...) Děj románu Ultramarín nedávno předčasně zesnulého nizozemského spisovatele, malíře a hudebníka Henka van Woerdena začíná silnými emocemi a přinejmenším problematickou milostnou zápletkou, ani další vývoj událostí z této emoční vypjatosti nesleví. Nejsou to ovšem jen čtenářovy emoce, na které tento středomořský román hraje. Spolu s románovými postavami vidíme různé odstíny moře, ochutnáme rybí polévku, kterou Aysel na závěr okoření špetkou skořice, cítíme vůni jehněčího dušeného ve šťávě z granátových jablek, na vlastní kůži nás hřejí sluneční paprsky a chladí přímořský vánek, slyšíme tradiční stupnice makamy, improvizované Joakimem na loutnu.

Emigrantský stesk po kořenech - román hranic

(...) Ve směsici prostředí západu a středozemního východu, na pomezí mezi holandským bordelem, starobylým krétským penzionem, tureckou vývařovnou ve Frankfurtu nebo iniciačního skautského tábora; na rozhraní mezi mužem a ženou; milencem, otcem, bratrem a strýcem, mládím a stářím i islámem a židovstvím; na hranici hudby a obrazu, ale také kýče - tam všude se pohybujeme spolu s románem Ultramarín. (...) Román zdobí zejména linie třetí, jíž je čtenář vděčný nejen za věrně vykreslené stěhování z jazyka do jazyka, jež s sebou vždy nese osobnostní proměnu, ale také za zasvěcení do tajů tradiční orientální hudby tak, jak ji vnímá talentovaný hráč na loutnu - právě tady jsme svědky zázraku, jímž hudba uchvacuje a mění se v obraz a v němž má každá složitá stupnice podobu barvy, třeba té ultramarínové.

Raymond Carver jako básník

Carverova osobitá poetika, onen „špinavý realismus“ (patřil do skupinky nazývané „dirty realists“), do maximální míry pramenila z vlastní zkušenosti, jak sám opakovaně zdůrazňoval, hlavně pak z pocitu zkrachovalosti a z problémů s alkoholem, které jej provázely od šedesátých let. Zajímavé nejsou tyto skutečnosti samy o sobě, nýbrž to, jak je autor dokázal přetvořit v literární dílo, nebo, jinými slovy, v literárně zpracovaný pohled na život.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ultramarín
Autor:
van Woerden, Henk
Nakladatel:
Mladá fronta
Edice:
Moderní světová próza
EAN:
9788020415608
ISBN:
978-80-204-1560-8
Doporučená prodejní cena:
219 Kč
Originál:
Ultramarijn
Překlad:
Pellarová, Jana
Popis:
1× kniha, vázaná, 224 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)