William Trevor - Láska a léto

Láska a léto

Nakladatel: Mladá fronta 2010
Rozebráno
233 Kč
pohlídat

Anotace

Nejnovější román slavného irského prozaika Williama Trevora (* 1928) se odehrává v provinčním městečku Rathmoye na začátku léta. Každý ve městě zná své místo, ať je to podivínský bláznivý stařík Orpen Wren, zahořklá a ánský bratr. Venkovský poklid nečekaně naruší cizinec s fotoaparátem, který osloví Ellie, jež je provdaná za Gahagana. Gahagan kdysi...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Skvostná romance dokládá potenciál Williama Trevora

(...) Nejnovější román žijícího klasika anglické literatury Williama Trevora (1928) má název Láska a léto. Bezstarostný letní příběh evokuje i přebal českého vydání. Ale nenechme se mýlit: kdo zná dílo tohoto "irského Čechova", ví, že svět jeho tápajících hrdinů je jen zřídka prosluněný. Melancholický tón, který v roce 1964 nastolil jako začínající spisovatel v úspěšném románu Staří kamarádi, se line celou jeho tvorbou. (...) Trevor ve svém skvostném impresionistickém díle reflektuje mnoho vůní, barev a nálad, aniž přitom působí kýčovitě. Letní vzduch provoní levandule, tráva se třpytí ve slunečním světle, rákosí šustí a hladina jezera je klidná. Vše má svůj pevný řád a to, co se mu vymyká, je pomíjivé. Stejně jako romance mezi oběma protagonisty, jež se příznačně odehrává na místech symbolizujících rozpad, ať už je to zpustlá zahrada, zchátralé sídlo Florianových bohémských rodičů anebo oprýskaná zídka u zbořeného strážního domku, kde se oba tajně scházejí.

Ta irská tíha

(...) Na první pohled by se proto mohlo zdát, že William Trevor napsal sice skvělý, leč konsenzuální román ve smyslu ano, takhle nějak to v Irsku asi vypadalo. Zevrubnějšímu zkoumání však neujde jemně melancholická, nenápadná a vše podrývající ironie: sílu zpovědi zpochybňuje třeba scéna, v níž nahluchlý kněz klepe na mřížku a žádá, aby Ellie mluvila hlasitěji. A naopak - když se Ellie ptá, čím je její nedokončená pouť za láskou jiná než ten potajmu tradovaný příběh o svedené a opuštěné jeptišce, otázky budí jak ve Florianovi, tak v dnešním čtenáři: Není například strohá církevní morálka vlastně lepší než žádná? Opěvovat se dá zkrátka nejen lehkost, ale i nesnesitelná tíha bytí.

Magazín OKO

Stranou módního čtení zemřel vynikající irský spisovatel William Trevor
Aktuality

Stranou módního čtení zemřel vynikající irský spisovatel William Trevor

Trevor disponoval pronikavý okem pozorovatele vnějších i vnitřních dějů, což mu spolu s vytříbeným jazykovým citem dovolovalo spisovatelsky obstát i stranou módních trendů. 

Přestože žil tento ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Láska a léto
Autor:
Trevor, William
Nakladatel:
Mladá fronta
EAN:
9788020422040
ISBN:
978-80-204-2204-0
Doporučená prodejní cena:
259 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 216 stran, česky
Rozměry:
14 × 20,5 cm
Rok vydání:
2010