Joanna Batorová - Pískový vrch

Pískový vrch

Nakladatel: Paseka 2015
Cena Josefa Jungmanna 2016
Magnesia Litera 2016

Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Magnesia Litera 2016 za překladovou knihu.
Na sídlišti Pískový vrch ve slezském Valbřichu se všechno točí kolem žen. Když do města přijede ze zapadlé vesnice Jaďa Maślaková, hned na nádraží uklouzne na schodech a spadne přímo do náruče svého budoucího manžela, horníka Stefana Chmury, syna přesídlenců z východu Polska. K oltáři jde Jaďa v...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Rodinná kronika ve stínu uhelných dolů

(...)Joanna Batorová se ve svém románu soustředí především na ženské osudy, na ženský pohled. Zobrazované ženy jsou osobnostmi silnými a houževnatými a jsou popisovány mnohem barvitěji než mužští hrdinové. (...)Muži jsou v románu představováni jako osobnosti plné rozporů, komplexů, frustrací, kteří těžko hledají své místo ve společenských vztazích a nedokážou náležitě projevit své city. (...)Joanna Batorová jako rodačka z Valbřichu vzdává tímto románem hold svému rodnému městu, v románu vytváří pozoruhodný mikrosvět, v němž dává vyniknout šedé, zakomplexované, bezradné, ale rovněž velmi barvité a rozporuplné komunitě, která přišla z různých koutů Polska, aby v daném regionu společně začala nový život, realizovala své plány a sny. Atmosféru mikrosvěta autorka podpořila i jazykem, který je hravý, plný neotřelých obratů, přísloví a průpovídek.

SKVĚLE ODVYPRÁVĚNÁ POLSKÁ RODINNÁ SÁGA

(...) Za nejsilnější pasáže mimořádně zdařilé prózy pokládám ty, v nichž autorka dokáže vyjádřit intenzitu smutku a stesku, balancování na hraně mezi životem a smrtí. Tyto temnější stránky naší existence (byť i v nich je zvláštní tklivá krása) ovšem vyvažuje působivě nasvícenými okamžiky čiré radosti a štěstí. Batorová prostřednictvím několika postav ukazuje, že i v dobách jen málo příznivých člověk může žít hodnotným vnitřním životem, do velké míry izolovaným od okolního marasmu. A přitom tento přístup (či spíše bezděčné naladění mysli) nemusí znamenat rezignaci na zájem o okolní svět. Kéž bychom podobně vynikajících děl měli více i v současné české próze!

Román téměř společenský

První díl volné „valbřišské trilogie“ oceňované polské autorky Joanny Batorové je originální svědectví padesáti let poválečné historie očima tří žen různých generací. Právě ženský pohled je to, čím autorka ozvláštňuje své pojetí „společenského románu“, poddruhu velké realistické epiky.
Celá recenze

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Knižní hitparáda Miloně Čepelky

 
 |  Miloň Čepelka

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pískový vrch
Autor:
Batorová, Joanna
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788074325878
ISBN:
978-80-7432-587-8
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Piaskowa Góra
Překlad:
Mikešová, Iveta
Popis:
1× kniha, brožovaná, 392 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2015 (1. vydání)