Miřenka Čechová - Baletky
Ke stažení

Baletky

Nakladatel: Tympanum 2020
Ihned
249 Kč

Anotace

Když baletky zmizí za oponou, obličej se zkřiví do ztrhaného šklebu, protože se dusí. Při tanci totiž nemohou dýchat pusou. Na utrpení jsou trénované. Próza tanečnice a režisérky Miřenky Čechové vychází z vlasních zkušeností a deníkových zápisů. Hlavní hrdince ještě nebylo čtrnáct, a už je odbornicí na používání projímadel, na ošetřování krvavých...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(7x)

Vaše hodnocení
Naprosto skvělé a báječně podané v audioverzi.
"Seberou ti víru, odvahu, sebevědomí, osobnost. Zredukujou tě na výkonou robotickou hračku."
První přiznání - nesnáším knížky napsané čecháčským nářečím. Bytostně.
Druhé přiznání - nemusím neuspořádaný proud myšlenek, když tvoří celou knihu.
A tady? Obojí jsou jmenovatelé knihy, ale mně to i přesto neuvěřitelně sedlo.
...
Více
Syrové, hořké, ironické vyprávění, které mně prostě dostalo. Obdivuji vůli hlavní hrdinky. Vydržet takovou psychickou a fyzickou bolest kvůli lásce k baletu.
S autorkou jsme stejně mladí/staří a po přečtení její skvělé knihy si pořád říkám, že jsem toho moc zameškal v devadesátých letech. A že zatímco jsem byl já ještě pořád dítětem, ona už dřela - neskutečně dřela. Titul je pro mne zjevením tohoto roku a zhltnul jsem ho jako malinu.
Pěkně silná káva doprovázená výtečnou grafikou! Na dvou stech dvaceti stranách se odehraje jeden celý život, i když v reálném čase zabere nějakých devět let. Devět let, kdy se z desetileté holčičky, která by se chtěla stát baletkou, rychle vyvine mentálně velmi silná osobnost, jejíž inteligence se nedá pokořit ani každodenním drilem ve škole pro...
Více
Autorčiny vlastní zkušenosti a deníkové zápisky, kdy v devadesátých letech studovala na baletku. Sama v Praze od deseti let, ve škole, kde byl tvrdý dril jako v armádě. Od čtrnácti let byla odborníkem na zvracení a užívání projímadel, aby si udržela váhu, na ošetřování krvavých palců a stahování prsou. Také objevuje drogy, sex a nevlastního bratra....
Více
Dlouho jsem nečetla takovouto zpověď mladé dívky. Jestli je to jen z poloviny takové tak všechny baletky obdivuji a taky lituju. Musí být nekonečné trpělivé a úporné. Knihu jsem přečetla jedním dechem
Zobrazit další (4)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Baletky

(...)Kniha je psána v du-formě, takže autorka neustále oslovuje jak své čtenáře, tak sebe sama, když líčí své vlastní zkušenosti. Do detailu popisuje dril, jímž studentky a studenti baletu procházejí. (...)Zajímavou románovou linkou je první setkání hlavní hrdinky s nevlastním bratrem. (...)Při jejich setkání se stále častěji projevuje, že bratr je ženou v mužském těle, například se velmi rád obléká do ženských šatů. Postupně prochází změnou pohlaví, včetně období, kdy je potřeba mít tzv. rodově neutrální jméno. (...)Baletky jsou kniha zneklidňující a potřebná.

Iluze labutího jezera

Ve své druhé próze se významná tanečnice, divadelní režisérka a choreografka vypořádává s obdobím dospívání zasvěceným baletu. Autobiograficky inspirovaný román láká čtenáře autentickým odhalováním života plného dřiny, drilu a odříkání i šokujícími zážitky v atmosféře Prahy devadesátých let. Ironizující pohled mladé protagonistky díky své střízlivosti míří nejen do vlastních řad, ale především pak k despotickým a nevyrovnaným kantorům zneužívajícím svého mocenského postavení.
Celá recenze

Demi-plié a mládí v háji. Baletky Miřenky Čechové vyprávějí o dívčí vojně, kterou by kluci nezvládli

(...) Kdo si přečte Baletky, na Labutí jezero už si nikdy nezajde. Miřenka Čechová si ale myslí, že učitelky z konzervatoře a vychovatelky z dívčího internátu zastupují obecnější téma dneška: zneužití moci.

Z Baletek čpí pach zkušeben, sprch, internátů

(...) Po formální stránce nabízí autorka pregnantní jazyk, který v krátkých větách vždy tne do živého. Využívá k tomu vděčný postoj, kdy se textem obrací přímo ke čtenáři. Kniha je navíc rozdělena do krátkých kapitol ve stylu deníkového zápisu. Právě díky stručnosti a naléhavé formě kniha evokuje styl psaní, který zprofanovali nejpopulárnější uživatelé sociálních sítí. Daný způsob sice dnes až nebezpečně hraničí s kýčem, v Baletkách však má své opodstatnění a Čechové se jej podařilo udržet v rozumných mezích. Především proto, že má na rozdíl od mnoha současných "influencerů" co vyprávět.

Autor/Autorka

Interpret/Interpretka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Baletky
Autor:
Čechová, Miřenka
Nakladatel:
Tympanum
EAN:
8595693455746
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Interpret:
Dočkalová, Tereza
Popis:
AudioKniha ke stažení, 29 x mp3, délka 4 hod. 35 min., velikost 250,8 MB, česky
Rok vydání:
2020