Příběh umučeného faráře Toufara audio

/ Tomáš Weiss

Na náhrobní desce P. Josefa Toufara můžeme číst slova, která pronesl v poslední den roku 1949 jako výzvu i povzbuzení: „Žijme tak, jako bychom již dnes zemřít měli. Žijme pečlivě jako moudří a vykupujme si časem vezdejším život věčný. Kniha Miloše Doležala o Toufarově životním osudu, až k jeho umučení komunistickou StB, teď vychází na CD jako rozhlasová četba. Účinkují David Matásek a Jana Franková.

Černovlasý, ramenatý, venkovsky pevný. Společenský a energický, nepostrádající humor a šířící radost. Nestavěl hranice mezi věřícími a nevěřícími. Žil obyčejně, prostě, podporoval chudé. Pomáhal studentům s doučováním i lidem na poli, organizoval ochotnická divadla, poutě, besedy, taneční zábavy, vyřizoval důchody, po válce inicioval vznik gymnázia i měšťanské školy. Kázal, vyučoval, sloužil, inspiroval. Měl v sobě jiskru, kterou bych nazval veselou otevřeností. Kněz z Vysočiny Josef Toufar, jedna z prvních obětí komunistické diktatury v našich zemích.

         Josef Toufar se narodil 14. července 1902 v Arnolci u Polné. Teprve ve svých šestadvaceti letech mohl jít studovat gymnázium. Po studiu bohosloví byl 29. června 1940 v Hradci Králové vysvěcen na kněze. V letech 1940 – 1948 působil jako kaplan a posléze jako farář v Zahrádce u Ledče n. Sázavou. Po komunistickém puči 1948 byl na nátlak komunistického aparátu přeložen a sám žádá hradeckého biskupa Píchu o místo svého dalšího působení – Číhošť. Dne 11. prosince 1949 se při jeho kázání v číhošťském kostele tajemně rozkýval a vychýlil oltářní křížek. 28. ledna 1950 byl P. Toufar unesen Státní bezpečností z číhošťské fary a na příkaz komunistických špiček bezmála měsíc brutálně vyslýchán a nucen k falešnému přiznání a zradě kněžského slibu. Na následky mučení 25. února 1950 umírá a je pod falešným jménem zakopán v hromadném hrobě v Praze-Ďáblicích.

Miloš Doležal

Další články

Rádio Kosmas

Karel IV. sobě

A začínáme slavit 700. výročí narození slavného Lucemburka, Karla IV. Největší Čech, podle televizní ankety z roku 2005, je tedy spíš velký Evropan, protože šlechta je prostě nadnárodní ze své podstaty. Autor knižní předlohy tohoto audia J.B. Prokop má ke Kralovi IV.o to větší vztah, že někteří z jeho předků byli ve službách tohoto slavného panovníka.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Islám nemůže za naše prázdné životy

Houellebecqova kniha Podvolení asi ani nemohla čtenáře nezaujmout. Bude se číst hlavně ve smyslu postupného podvolení se islámské tradici a kultuře. Jenže v té knize jsou přece silné obrazy, které nám ukazují, jak neuvěřitelně snadnou jsme kořistí pro naše okolí - pro politiky, pro doktory a vědce, pro byznysmeny, pro showbyznysmeny, pro média....Věříme všemu a ničemu, tedy můžeme se podvolit libovolně čemukoliv. Audio knihy načetl Igor Bareš.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Příběh vytetovaný na galejích - Motýlka načetl Norbert Lichý

Podobně jako třeba Frajer Luke nebo Pahorek je Motýlek strhujícím vězeňským příběhem. Z velké části autobiografickým. Přání načíst knihu se splnilo ostravskému herci Norbertu Lichému. Kus klimatu Ďábelských ostrovů Francouzské Guayany si prý užil přímo v dusnu studia, kde knihu letos v létě namluvil.