Na pláži u moře se setkává s neapolskou rodinou

/ Radioservis

Leda je rozvedená profesorka anglické literatury. Má dvě dospělé dcery, které odjely za otcem do Kanady, a ona si konečně může užívat léta bez pracovních i rodinných povinností. Na pláži u moře se setkává s neapolskou rodinou, tolik podobnou té, z níž sama pochází. Její pozornost upoutá hlavně mladá žena s tříletou dcerkou. Jejich vzájemný vztah, způsob, jak spolu mluví a jak si hrají, v ní vyvolá vzpomínky na vlastní dětství, dospívání a mateřství. Audio Temná dcera čte Helena Dvořáková.

Elena Ferrante slaví úspěchy jako strhující vypravěčka, která dokáže proniknout i do těch nejtemnějších zákoutí ženské duše. Její hrdinky svádějí věčný boj mezi touhou po nezávislosti, emancipaci a profesní kariéře na straně jedné a rolí milující, dobré matky a chápající, obětavé manželky na straně druhé. Na své cestě za vysněným životem musejí překonávat i překážky, které jim klade jejich vlastní původ, rodinné vazby, příslušnost k určité společenské vrstvě. Své kořeny nechtějí zapřít, ale zároveň se za ně trochu stydí, touží se z nich vymanit, ale úplně je přetrhat nejsou schopny.

 

Další články

Rádio Kosmas

Co přitahuje novináře na válečných konfliktech?

Původně vystudovaný historik své zážitky očitého svědka zasazuje do dějinného kontextu a demytizuje práci žurnalistů uprostřed pohnutých situací. Vedle strhujícího vyprávění dává nahlédnout i do vztahů autora k rodině, novinářským kolegům i přátelům napříč Orientem. To vše balí do lehce sarkastického a sebeironického tónu. Čte David Matásek, který bude spolu s autorem při vítání audioknihy 6. 12. od 18 hod. v baru Behind The Curtain, Štítného 30.
 | nakl. Tympanum
Rádio Kosmas

Snažit se vyslovit nevyslovitelné - Exupéryho Citadela audio

Formou podobenství a stylem staré arabské litanie vyčerpává Exupéry nejpodstatnější obecně lidské náměty - smysl života, podstata člověka, účel věcí, smysl oběti, láska, svoboda, naděje a štěstí - které podávají důkaz o hloubce jeho nejniternějších úvah. Hutný text nutí čtenáře k výpiskům - až do té chvíle než zjistí, že by si vlastně musel vypsat celou knihu. Audio čte Jiří Dvořák.
 | nakl. Vyšehrad
Rádio Kosmas

Orientální fantasmagorie z Pakistánu - Rushdieho Hanba k poslechu

Román je fiktivní rodinnou ságou dvou národních hrdinů, Razy Hajdara a Iskandara Harappy, postav, které obě mají skutečný předobraz v pákistánských dějinách. Většinu historických postav autor groteskně degraduje a paroduje. Démonická zuřivost Sofi e Zenobie, jedné z hlavních postav, symbolizuje projevy totalitních režimů: hanba a násilí jsou rubem a lícem téže mince. Kniha je jakousi moderní orientální pohádkou, politickým pamfletem i osobní výpovědí poangličtělého Inda. Čte Ladislav Frej.