John Le Carré odešel z kola ven

/ Tomáš Weiss

Ve věku 89 let zemřel britský spisovatel John Le Carré známý svými špionážními romány z období studené války. John Le Carré, vlastním jménem John Moore Cornwell, patří spolu s Grahamem Greenem, Frederickem Forsythem a Normanem Mailerem ke klasikům špionážního žánru. Česky vycházejí jeho knihy momentálně v Argu.

V britské tajné službě je zrádce. Přímo v nejvyšších patrech. Tak začíná thriller Jeden  musí z kola ven na motivy stejnojmenné knihy, podle které byl natočený i film.. Píše se rok 1973 a britská tajná služba MI6 se pokouší ve svém středu nalézt sovětského špiona a udržet Spojené království v bezpečí. K odhalení „krtka" je povolán z předčasného důchodu George Smiley (Gary Oldman). Seznam podezřelých ze zrady je zúžen na čtyři a Smiley má jediný úkol -- označit, kdo z nich kompromituje britskou tajnou službu. Je to ambiciózní Percy Alleline (Toby Jones), jemuž přidělili krycí jméno Švec; zdvořile sebevědomý Bill Haydon (Colin Firth), přezdívaný Krejčí; statečný Roy Bland (Ciarán Hinds), zvaný Voják; pokuřující Toby Esterhase (David Dencik) vystupující pod jménem Chudák; nebo samotný Smiley, zapsaný jako Žebrák? Jen tomu nejlepšímu špionovi je radno věřit. Ale kdo jím je a na čí straně stojí? Klasika v režii Tomase Alfredsona a s hudbou génia Alberta Iglesiase.

Další články

TV Kosmas

Tak kdo je vlastně ten Kundera? - čtenář čte sestřih ohlasů na Novákova Kunderu

Byla to začátkem léta tohoto virového roku 2020 největší literární strkanice za hodně dlouhou dobu. Novákův Kundera jakoby projel pěkně hlučnou čtyřkolkou zahnívající louži českých literárních bublin. Causa Kundera vytažena vlastně poprvé na světlo - podle jedněch konečně naplno představena, podle druhých přeexponovaný portrét, s předem daným záporným vyzněním. Ve videu účinkuje Belmondo, kamera a střih Polanski.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Na Netflixu dávají Hillbilly Elegy podle knižní předlohy J. D. Vance

Americká elegie v režii držitele Oscara Rona Howarda a natočená podle bestselleru oceněného deníkem The New York Times spisovatele J. D. Vance přináší silné osobní vzpomínky na příběh jedné rodiny v průběhu tří generací, kde se boj o přežití střídá s výhrou nad osudem, které společně definují tvář celé rodiny.
 | Netflix
TV Kosmas

Markéta Pilátová o Senzibilovi

Spisovatelka, překladatelka a hispanistka Markéta Pilátová v Knihovně Václava Havla uvedla svůj nový román Senzibil.