Petr Pithart

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.
Nahoru

Petr Pithart v Oko Magazínu OKO

Aktuality

Kniha roku Lidových novin 2022: stará známá trojice - Bílá Voda, Pustá země, Životice....

Tradiční předvánoční knižní anketu Lidových novin Kniha roku ovládly nejpopulárnější knihy roku - Bílá Voda, Životice a sto let od vydání slavící poezie T.S. Eliota Pustá země. Letošní ročník ankety, v níž hlasovalo 163 respondentů nabídl tipy na více než 250 knížek.
Aktuality

Nové vydání inspirující knihy Češi v dějinách nové doby 1848 - 1939

Publikace Češi v dějinách nové doby byla sepsána trojicí komunistickým režimem perzekuovaných intelektuálů v období hluboké normalizace, a tudíž nejen myšlenky a úvahy v ní obsažené, ale i okolnosti jejího vzniku v sobě nesou informace o uvažování části disentu.

Recenze

Pithartův Osmašedesátý - v opravené verzi s aktuálním autorským komentářem

Přestože psal Petr Pithart svou obsáhlou studii o roce 1968, nazvanou prostě Osmašedesátý, v chartovním roce 1977, a pro samizdat, neztratila nic na své platnosti. Již tehdy oslovila mnoho čtenářů, vyšla i v exilových nakladatelstvích. Nyní...
Zobrazit celý text
Recenze

Petr Pithart se pravdy nebojí

Již název Prsty do ran naznačuje, že první svazek výběru z textů politika, esejisty a také disidenta Petra Pitharta nebude žádným konejšivým hlazením – naopak, Pithart zde projevuje odvahu nejen myslet, ale také své názory předkládat. A to není málo...
Ukázky

Proč Zeman? Protože Zeman!

Naděje na změnu na Pražském hradě po pěti letech pro jednu část lidí pohasla, ta druhá svou volbou zabetonovala status quo. není opakované zvolení Miloše Zemana a jeho dosavadní působení jen součástí širšího procesu, který Českou republiku zvolna mění a ukrajuje z její polistopadové demokracie?
Recenze

Knižní pól Zdenko Pavelky

Pravidelník - týdeník, který literární redaktor a publicista připravuje pro Český rozhlas a na Oku je ke čtení. Tentokrát rozpomínání Petra Pitharta, hipísácké vzpomínky Toma Robbinse, román o tom, jak v Číně jedí děti a rozestlané lůžko Jiřího Kratochvila.
Další články