Petra Hůlová - Paměť mojí babičce
Ke stažení Info OKO

Paměť mojí babičce

Nakladatel: Torst 2011
Ihned
149 Kč

Anotace

Román dvaadvacetileté studentky Petry Hůlové se stal po svém prvním vydání v roce 2002 literární událostí. Přestože jde o prozaický debut, román je vyzrálým prozaickým dílem. Jeho děj se odehrává v Mongolsku, osou příběhu je strhující vyprávění žen tří generací o všem, co v životě viděly, zažily, protrpěly. Kniha je psána živým jazykem s množstvím...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(18x)

Vaše hodnocení
Úžasné....zábavné....neuvěřitelně čtivé (i pro muže, ačkoliv se v podstatě jedná o ženskou záležitost). Tohle je opravdu vynikající kniha, všem doporučuji.
Tahle knížka mě doslova pohltila. Chválím a 'vnucuju' kudy chodím...a to už se mi dlouho nestalo!
Naprosto skvělé čtení,knížka se čte jedním dechem. Je to pohlazení po duši,doporučuji.

Je neuvěřitelné, jak zásadně rozdílný může být pohled několika generací na vlastní rodinu a její členy, je to až děsivé, ale hlavně moc pravdivé. Po prvních stránkách jsem si nebyla jistá, jestli je dobrý nápad nepřiložit žádné vysvětlivky k mongolským názvům a slangům, ale s přibývajícími stranami ve mě rostl zájem se o Mongolsku a místní...

Více
Pokud si chcete tuhle knížku přečíst, tak si naplánujte bezesnou noc, a navařte kotel kafe. Od týhle knížky se prostě nedá odejít.

Fenomenální vyspělost a nevšední progresivní styl autorky dává knize takový 'šmrnc', že jí přečtete jedním dechem. Skoro se nedá věřit, že nejde o autobiografické dílo (hned několika mongolských žen). Máme tady co dělat s géniem mladé autorky. Jen tak dál slečno !

Tu knížku jsem dočetla včera a myslím, že bude ještě dlouho trvat než se mi vytratí z hlavy (jestli vůbec). Musím si jo ještě nechat uležet, teď můžu napsat jen to, že je magická a přitom tak blízká, že chytí a nechce pustit, dokud nedočtete do konce.... jako by Dzaja vyprávěla přímo mě. Tak otevřeně a přesvědčivě, že na to nemůžu říct nic, ledaže...
Více

Myslím, že kniha je zajímavě technicky napsaná.Pro mě to bylo lehčí čtení, jelikož jsem měl za sebou již dílo Stanice tajga,též od Hůlové. Neotřelé jsou mongolské reálie.Naopak erotična by mohlo být i méně...

Jedná se o první knihu, kterou jsem od Petr Hůlové četl.
Vyžaduje poměrně značnou koncentraci na text (malý slovníček mongloských výrazů vzadu by neškodil). Přesto (pokud se čtenář přenese přes tato úskali) dostane se mu nevšední odměny v podobě silného vyprávění 3 rozdílných žen v Mongolsku.
Božena Němcová by žasla nad zcela jiným pojetí babičkovské tematiky...
Asi mi nějak unikla podstata této knihy, ale od začátku až dokonce jsem měla fyzickou potřebu hodit ji do kouta a předstírat, že ani neexistuje. Myslím, že k napsání dobrého románu nestačí výběr poněkud exotického dějiště, ani přehršle mongolských výrazů použitých mnohdy bez účelu. Některé z nich pochopí čtenář až z dalšího kontextu, což...
Více
V podstatě jde o pornoromán napsaný v nějakém z českých nářečí... Další knihy od autorky číst nehodlám.
Zobrazit další (8)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Škvoreckého cena odjíždí do Stanice Tajga

(...) Petra Hůlová na sebe upoutala pozornost už před šesti lety svým prvním románem nazvaným Paměť mojí babičce, za který získala Magnesii Literu jako objev roku.

Dobro a zlo

Jazyk této knihy je prostý, poetický, plný něhy a úsměvných přirovnání. Proto je také čtivý, přirozený a nám blízký...
Celá recenze

Petra Hůlová: obrovský talent a řada nástrah

(..) Slovesný talent třiaadvacetileté Petry Hůlové je v některých partiích jejího debutu, románu Paměť mojí babičce, tak očividný a okouzlující, že se jeví být víc než velikou vlohou - výjimečným obdarováním. Téměř z něj jde strach; strach z "nelidské", rimbaudovské vidoucnosti božského drzouna, jehož životní zkušenost je - biograficky vzato - minimální, avšak jehož umělecký zrak je napájen ze zázračné studnice výrazů a obrazů, které v sobě obsahují zkušenosti celých generací, ale i toho, co je "za" a "nad" lidským rodem.

Babička a Viktorky z pouště Gobi

(...) Román Petry Hůlové je pozoruhodně vyzrálý. Jisté rozpaky může vzbudit agrárnický étos, připomínající český ruralismus nebo německé hnutí Blut und Boden. V mongolských souvislostech ovšem působí docela přirozeně. Starý známý svár města s vesnicí se dnes proměňuje v celoplanetární konflikt mezi lokálními specifiky a globálními standardy a důraz na ženské osudy na pozadí rozkladu patriarchální společnosti tematicky celkem souzní s aktuálními trendy gender studií. Kniha nejmladší české romanopiskyně tak odívá staré, ale dosud živé otázky do zbrusu nového hávu.

Květ mongolské stepi

(...) Autorčin talent je především ukryt v jejím jazyce a ve způsobu, jak s ním ovládne prostor vyprávění. Celý román tvoří mluvní part, v němž se vystřídá pět ženských postav, tři sestry, dcera jedné z nich a matka. Jazyk Hůlové je věcný i obrazný, plný nečekaných a neotřelých metafor, přitom nanejvýš konkrétní, lapidární a sdělný. Je to mluva pulsující od argotu a obecné češtiny až k jiskřivým lyrismům, jimiž její vyprávění překonává i velmi obtížné úseky, v nichž by obyčejnější autor začal už dávno nudit.

Mongolská symfonie

(...) A že to je dobrá kniha, o tom nemůže být pochyb. Jsou v ní stopy úžasu a jakéhosi zvláštního zasvěcení, jež studentka mongolistiky s imaginativním pohledem na svět, nesporným vypravěčským nadáním a velkou dávkou pokory před jinou kulturou musela během své mongolské cesty prodělat. Dokázala-li z takového osudového setkání vytěžit silný příběh, je to pro českou literaturu dar, jaký už dlouho nedostala a za nějž je třeba děkovat.

Hůlová zvládla debut na jedničku

(...) K naprostému poddání se textu může dojít již na první stránce. A až na drobné výjimky tento stav vydrží do samotného konce. Událost vídaná nepříliš často. (...) Román Paměť mojí babičce je důkazem, že lidské příběhy odehrávající se tisíce kilometrů od Evropy mohou důvěrně oslovit i tuzemského čtenáře. Nikoliv svou exotikou, nýbrž jistou univerzální archetypálností.

Magazín OKO

TV Kosmas

Už brzy nový román Petry Hůlové Macocha

 
 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Paměť mojí babičce
Autor:
Hůlová, Petra
Nakladatel:
Torst
EAN:
Doporučená prodejní cena:
149 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 242 stran, bez zabezpečení DRM, 0,3 MB ePUB ePUB, 0,5 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2011