Timur Vermes - Už je tady zas

Už je tady zas

Nakladatel: Argo 2013
Není v prodeji
279 Kč
pohlídat

Anotace

Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil roku 2011? Jak by se asi tvářil a našel by v našem světě spojence, kteří by ho podpořili? Od těchto otázek se odvíjí román německého spisovatele Timura Vermese nazvaný Er ist wieder da.
Román, který okupuje přední místa německých literárních žebříčků. Prodalo...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(31x)

Vaše hodnocení
Do značné míry zábavná kniha, přesto vlastně trošku děsivá, má skvělý námět: Hitler stále žije a zkouší se opět dostat k moci... Kniha spíše více vypovídá o současné společnosti ve střetu s Hitlerovými ambicemi a myšlenkami, kdy není schopen pochopit současný stav věcí. Nejdříve jsem četla knihu, pak viděla film, dokonce i divadelní zpracování, nicméně kniha je za mě asi nejlepší
(Hořce) humorné, aktuání, inteligentní, čtivé.
Inteligentní a vtipná kritika nešvarů současnosti. Kniha, v jejíž napsání člověk už dnes ani nedoufal. Pro čtenáře receptů, fanoušky Babiců, Stoletých staříků, Aristokratek a dalších komerčních "lahůdek" bude Hitler zřejmě zklamáním a bavit je nebude, všem ostatním vřele doporučuji. Za poslední roky jedna z nejlepších knih.
Když jsem si četla knihu Už je tady zase od německého autora Timura Vermese (vydalo Argo v překladu Michaely Škultéty) a smála se u toho, došlo mi, kde teď mají v literatuře víc humoru než my. Rozhodně v Německu. Zatímco Němci, kteří humor nikdy moc neuměli, se začínají smát, Češi naopak svůj pověstný smysl pro humor nějak začínají ztrácet. Během...
Více
Když jsem knihu kupovala, trochu jsem se bála, že spisovatel použil Hitlera jen jako zajímavé jméno. To se občas stává, například u Jane Austen se jméno dost "zneužívá" a moderní knihy, které s ní mají něco společného, jsou nakonec docela brak.
Ale v případě Vermese naštěstí z Hitlerova probuzení nebyl trapný blábol.
Ze začátku...
Více
Zábavné čtení, i když nic nového pod sluncem. Pod parodií se skrývá skutečnost, jak jsou lidé ovlivnitelní a manipulovatelní a to v každém čase. A je to i o tom, že manipulátoři mají velkou schopnost se orientovat v jakémkoli prostředí. Doporučuji, zejména v této době!
Téma, kdy hrdina se probudí v jiném čase, je známé a notoricky oblíbené, viz třeba již Broučkiády Svatopluka Čecha. Hitlerovi se toto stalo asi poprvé, on byl a je zejména v Německu dost tabu, resp. může být pojímán jen v předem daných rolích. Když se probudí v roce 2011, je považován za vyšinutého komika, který si na vůdce jen hraje. Jenže žijeme...
Více
Už je tady zas je nejen vtipnou černou groteskou, ale i dnes velmi vzácnou kritikou současné přehnané politické korektnosti, která v důsledku přináší živnou půdou právě pro nárůst nesnášenlivoti a extrémistických názorů. Popisovat dnešní Německo očima Adolfa Hitlera, který se po téměř 60ti letech probudil kdesi na staveništi uprostřed Berlína je...
Více
Přestože námět není úplně originální, v tomto podání je rozhodně zábavný. Hitler je sympaťák, gentleman ze staré školy. Vtipné jsou některé jeho postřehy z fungování dnešní společnosti i to, jak neustále vnímá svou odpovědnost za budoucnost Německa (rozesmálo mě třeba to, jak si ve svém nabytém programu coby úspěšný televizní komik- z pohledu...
Více
Zobrazit další (6)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Svět podle Adolfa

Co by se stalo, kdyby se v současném Berlíně náhle probral z padesátiletého spánku Adolf Hitler? Kniha, jež to zjišťuje, má být varující, mrazivou satirou. Funguje především díky dobře vykreslené hlavní postavě, která nikdy není dostatečně odpudivá a nikdy dostatečně sympatická. Bohužel ostatní stavební prvky stojí o třídu níž.
Celá recenze

Už je tady zase. Hitler se vrátil a za volební téma zvolil psí hromádky

(...) Kniha o Adolfu Hitlerovi, který se probudil do současnosti, vyšla před necelým rokem a na konci prázdnin mohl její autor oslavit miliontý prodaný výtisk. Práva na ni koupili nakladatelé v pětatřiceti zemích. (...) Co všechny tak nadchlo? Vermes napsal příběh Adolfa Hitlera, který v roce 1945 nezemřel vlastní rukou, jen usnul záhadným spánkem. A probral se o šestašedesát let později kdesi u Berlína, v míru, bez svých věrných i bez Evy Braunové. Lidé ho ze soucitu nechávají přespávat v opuštěném stánku s novinami, považují ho totiž za psychicky vyšinutého komika, který si na vůdce jen hraje. Jenomže: přijede televize, video se objeví na YouTube a vůdce má rázem zase obrovskou popularitu. A rozhodne se vstoupit do politiky, jeho hlavním předvolebním tématem jsou psí hromádky v ulicích.

Probuzení Hitlera po 66 letech

(...) Vermes se nedomnívá, že by Německu hrozil novodobý Hitler, ale upozorňuje, že za hospodářské krize je třeba pozorně sledovat mluvené projevy politiků i dalších veřejných osob. To, že nehrozí příchod nového Hitlera, však neznamená, že během vleklé hospodářské i politické krize nebudeme čelit podobně zjednodušujícím receptům na obtížné problémy. Tento druh politického svádění je totiž ze své podstaty vždy trochu lákavý a mnohdy působí i mimořádně sympaticky.

Kniha Timura Vermese Už je tu zase

Hitler jako šašek? – kniha Timura Vermese byla a stále je překvapením německého knižního trhu. Nikdo ji neavizoval, v tisku se před zveřejněním neobjevilo téměř nic, reklama byla prakticky nulová. A přesto tento neuvěřitelný úspěch – dodnes se prodalo půl miliónu výtisků. (...) Jeden soukromý vysílač objeví jeho talent domnělého Hitlerova imitátora a angažuje ho. Hitler se stane brzy hvězdou, která nikdy nevypadne z role. To, co míní vážně, považují všichni za výtečnou situační komiku. A opět dochází k tomu, že Hitler fascinuje masy – pro něj samozřejmost, pro jeho fanoušky komediální um.

RECENZE: Už je tady zase!

(...) Znovuoživením Hitlera v roce 2011 se Timur Vermes pustil do riskantního podniku. Výsledek mohl být v zásadě jenom dvojí: trapná fraška nebo brilantní satira. Vermesovi se podle mého soudu podařilo to druhé.

Hitler nezemřel, jen usnul. Teď je zpět a znovu rozděluje Němce

(...) Původně novinář Timur Vermes je synem německé matky a maďarského otce, který ze své vlasti uprchl na západ po nepokojích v druhé polovině padesátých let. Děj jeho knihy je jednoduchý: Hitler nezemře vlastní rukou v bunkru na konci války, ale probere se z dlouhého spánku na jakési louce za Berlínem a po více než šedesáti letech bloudí ulicemi města. (...) Román je totiž psaný v ich-formě z vůdcova pohledu, spisovatel přiznává, že v tom se podobá Hitlerově Mein Kampfu, který prostudoval. „Hitler ale nebyl žádný intelektuál,“ stěžoval si na úroveň knihy. Diskuse, kterou jeho román rozvířil, je podle něj víc než prospěšná. Ne vždycky jsme totiž schopní rozpoznat zlo, které může místy působit zábavně i sympaticky, ale přesto zůstává zlem.

Hitler je mediální hvězda v satirickém bestselleru

Bestsellerem se v Německu stala satirická kniha o Adolfu Hitlerovi z pera novináře a spisovatele Timura Vermese. Kniha "Er ist wieder da" je Vermesovou první novelou, ovšem co se týče tržeb, předčil s ní Vermes i takové literární hvězdy, jakými jsou Paulo Coelho nebo Ken Follet. (...) „Chtěl jsem ukázat, že Hitler by měl šanci uspět i v současnosti, akorát jinak, než to udělal tehdy," okomentoval knihu autor.

Magazín OKO

Knižní reflexe Zdenko Pavelky pravidelně na OKU
Recenze

Knižní reflexe Zdenko Pavelky pravidelně na OKU

Knižní pól Zdenko Pavelky z 28.12.2013

Komedií je úspěšná kniha německého spisovatele, ale po otci Maďara Timura Vermese Už je tady zas. Na bílé obálce českého vydání stejně ...

 |  Tomáš Weiss

Rádio Kosmas

Probuzený Hitler audio

 
 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Už je tady zas
Autor:
Vermes, Timur
Nakladatel:
Argo
EAN:
Doporučená prodejní cena:
279 Kč
Originál:
Er ist wieder da
Popis:
Elektronická kniha, 300 stran, bez zabezpečení DRM, 1,1 MB ePUB ePUB, 2,8 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2013