Dějiny světla

Nakladatel: Host 2013
Není v prodeji
189 Kč
pohlídat

Anotace

Román o fotografovi Františku Drtikolovi.

Napadlo vás někdy, jak by vypadal příběh napsaný paprskem světla? Za prvé, nebyl by to obyčejný příběh, ale neobyčejný osud; za druhé, jeho hrdinou by byl fotograf, opatrovník světla; a za třetí, byl by to osud plný stínů, samozřejmě.

Kdo to vlastně byl František Drtikol? Dandy z hornického maloměsta,...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(14x)

Vaše hodnocení
Nádherný román - doporučuju všem, kdo mají rádi fotografii nebo se zajímají o mystiku. Kamarádka mi na začátku řekla, že to jsou Žítkovské bohyně naruby. Drtikolův osud i dílo jsou výjimečné a Jan Němec je podává strhujícím způsobem. Pro mě velký objev.
Kniha má jistě své literární kvality, i když se autor místy dost předvádí a předhání v originalitě a metaforické exhibici vlastních jazykových dovedností, takže se stává, že se samotná postava Drtikola ztrácí a to nejen v detailních popisech prostředí a dojmech z něho, ale také v dialozích během příběhu. A práce se zdroji (z nichž vyčnívá citace...
Více
Kniha je obrovským zklamáním. Nafouknutá reklama neodpovídá obsahové stránce. Jedná se opravdu jen o kompilát textů ze starších knih a pár výmyslů k tomu. Doporučil bych tedy číst originály. Nabízí se ale otázka: Čí příbuzný je ten Jan Němec, že je ta kniha natolik přeceňována?

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Drtikolovo zmrtvýchvstání

Celek románu představuje pozoruhodný a vydatný experiment, který vypovídá o Drtikolovi, o dějinách fotografie jakožto nového druhu umění, o kulturním klimatu nesmírně zajímavé a turbulentní doby konce monarchie, první světové války a dvacátých let, ale také o možnostech soudobého románového vypravování. A když už byl zmíněn Illiesův román 1913: Léto jednoho století, hodí se dodat, že Jan Němec k němu napsal více než důstojný český protějšek. Nejen kvůli schopnosti všechna výše uvedená témata zahrnout do jednoho celku sofistikovaným, a přitom hravým způsobem, ale též kvůli rysu takřka záhadnému - ten román neztrácí tempo a i po čtyřech stech stránkách nutí číst jedním dechem.

Dějiny Františka Drtikola

Román Dějiny světla Jana Němce nabízí (i podle autorových slov) pravděpodobný, nikoli nutně pravdivý pohled na všestrannou a kontroverzní osobnost Františka Drtikola. Postupuje chronologicky, od fotografova dětství, přes učednická a studijní léta a pozvolné budování kariéry až po Drtikolův příklon k duchovním naukám Východu a mystice.
Celá recenze

Dějiny světla

Už vstupní kapitoly popisující ničivý požár v Březových Horách v dole Marie, který si v roce 1892 vyžádal 319 obětí, se čtenáři zavrtávají do hlavy jak důlní vozíky. Z hornického maloměsta pocházel i svědek té hrozné události, tehdy devítiletý František Drtikol. (...) Hutný román o Františku Drtikolovi, psaný zvláštní er-formou, má ambice aspirovat příští rok na literární ceny.

Magazín OKO

Dějiny světla Jana Němce obdržely Cenu Evropské unie za literaturu
Aktuality

Dějiny světla Jana Němce obdržely Cenu Evropské unie za literaturu

Cena Evropské unie za literaturu je jediná mezinárodní cena svého druhu: oceňuje nejlepší nové talenty mezi evropskými autory beletrie a umožňuje tak čtenářům, aby se seznámili s nezavedenými jmény z různých zemí.

 |  Tomáš Weiss

Cena Josefa Škvoreckého zná šest finalistů
Aktuality

Cena Josefa Škvoreckého zná šest finalistů

Finalisté:

Hakl, Emil: Hovězí kostky. Argo 2014

Hůlová, Petra: Macocha. Torst 2014

Kahuda, Václav: Vítr, tma, přítomnost. Druhé město 2014

Němec, Jan: Dějiny světla. Host 2013

Reiner, Martin: ...

 |  Tomáš Weiss

Kdo může letos získat Cenu Josefa Škvoreckého?
Aktuality

Kdo může letos získat Cenu Josefa Škvoreckého?

  Z nominovaných bude v listopadu vybrán vítěz. V loňském roce to byla Jakuba Katalpa za knihu Němci, před ní Kateřina Tučková za Žítkovské bohyně. Letos bych si tipúnul na někoho z trojice ...

 |  Tomáš Weiss

Kdo má letos šanci získat Literu?
Aktuality

Kdo má letos šanci získat Literu?

Nejvíce v záři reflektorů bývá kategorie Litera za prózu. Porota i letos namíchala nominace tak, aby uspokojila čtenáře z obou táborů: masové i minoritní. Emil Hakl a Jaroslav Rudiš ...

 |  Fojtík Tomáš

Jak Český rozhlas pomohl najít neznámého Drtikola
Aktuality

Jak Český rozhlas pomohl najít neznámého Drtikola

Kurátor fotografických sbírek Uměleckoprůmyslového muzea Jan Mlčoch potvrdil, že na muzeum se pak obrátila dcera Drtikolova přítele Edvarda Beaforta, významného pražského nakladatele a tiskaře, a předala mu ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Dějiny světla
Autor:
Němec, Jan
Nakladatel:
Host
EAN:
Doporučená prodejní cena:
189 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 488 stran, bez zabezpečení DRM, 1,0 MB ePUB ePUB, 2,3 MB Mobi Mobi, 3,8 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2013