Édouard Louis - Jak se stát jiným

Jak se stát jiným

Nakladatel: Paseka 2023
Rozebráno
332 Kč
pohlídat

Anotace

Může se člověk neustále měnit, aniž by ztratil sám sebe? Ještě mu nebylo třicet, přesto za sebou má několik životů. Zažil dětství v extrémní chudobě, stud za vlastní původ i za sexuální orientaci. Utekl z vesnice do města, kde se už jako náctiletý na gymnáziu snaží co nejvíc vzdálit svým kořenům. Novou identitu touží najít i později na univerzitách...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jak (ne)utéct dětství

Nešťastné dítě, cílevědomý student i vyhořelý prostitut. Významná osobnost současné francouzské literatury líčí neobyčejný životní příběh hnaný touhou po lepší budoucnosti. Édouard Louis se rozhodl vyprávět svou životní „odyseu“.
Celá recenze

Jak zůstat jiný?

(…) Úskalím tohoto přímočarého, svědeckého přístupu je skutečnost, že také autorova angažovanost může vyznít jako další z mnoha kroků, jež podnikl, aby se vzdálil periferii, která ho nepřijala. Nejde o nemístnou podezřívavost, ale o třídní perspektivu – o skepsi plynoucí z nerovnosti (a pro tuzemského recenzenta akcentovanou tím, že v české společenské realitě je Louisem vylíčený vzestup stěží myslitelný). Vyprávění, v jehož základu zůstává autentický prožitek diskriminace a potřeba se s ním vyrovnat, tedy volá po autentickém politickém stanovisku, samo ale v tomto ohledu není přesvědčivé. Příčinu přitom nemusíme hledat v autorových literárních schopnostech, které jsou bezesporu značné, ale v určité míře konformity, spojené v lepším případě se snahou o srozumitelnost, v tom horším – znovu – se snahou uspět. (…)

Jak se stát stejným. Apolena Rychlíková nad románem Édouarda Louise

(…) V románu, plném symbolického i reálného násilí, se ale Louis nesnaží popsat jen vlastní osud plný utrpení, bolesti a vzteku. Předkládá univerzální příběh o snaze vymanit se ze všeho starého, co nás dusí a ničí. Během četby si jenom spolu s autorem musíme opakovaně klást otázku: Mělo to všechno vůbec nějakou cenu? A Louis je ji schopný zodpovědět jen částečně. (…) Kniha Jak se stát jiným je možná nejvíc ze všeho knihou o upřímnosti. O pravdě, které nakonec musíme čelit sami – při pohledu do zrcadla, kdykoli se sami sebe ptáme, čeho všeho jsme schopni v cestě za lepším životem či alespoň jeho vidinou. Přičemž samotný nárok na lepší život je jistě legitimní. Zvlášť když ho vznáší člověk, který se narodil do prostředí, kde lidé v jinak bohaté společnosti trpí způsobem, jenž by už jednoduše neměl existovat.

„Píšu proto, abych změnil svět!“ Revoluční dávkování útlaku u Édouarda Louise

(…) Édouard Louis píše proto, aby změnil svět. Z každé jeho věty je patrné, že chce vší silou bojovat proti nespravedlnostem a za lepší život pro všechny. Navzdory tomu, že napsal už pět knih o sobě a své rodině, si jen těžko lze představit méně sebestředného, více empatického a také sebekritického autora. V Praze mluvil o tom, že ukazovat pravdu – věci tak, jak jsou – je revoluční. Sice to možná nezmění názor odpůrců, ale určitě je to přiměje na tuto pravdu reagovat a tím odhalit, kým doopravdy jsou. Proto je potřeba se ptát, proč někteří vnímají tvorbu podobnou té Louisově jako nebezpečnou ideologii, když v příbězích, kde neexistuje chudoba nebo queer lidé, žádnou ideologii nevidí. Svět potřebuje, aby ho Édouard Louis popisoval a vysvětloval, aby se u toho rozčiloval a dělal ho tak lepším. Spolu s jeho novou knihou i s jeho návštěvou Prahy se veřejným kulturním diskursem prohnal závan radikálně levicového, ale především radikálně lidského pohledu na psaní, četbu, společnost a jejich splynutí. Kéž by jen tak nevyvanul.

Důstojnost si zaslouží chudý násilník i alkoholik. Édouard Louis se v radikálním poselství zastává „dezolátů“

(…) Lidé, kteří čelí nízkým mzdám, nedůstojné a namáhavé práci, ponižující byrokracii, geografickému i sociálnímu vyloučení a výsměchu kulturních elit dle něj často přenášejí násilí a ponížení dál, třeba na svoje děti nebo ženy. Teprve když se jejich situace zlepší, přestanou útlak reprodukovat. „Násilí mezi lidmi obíhá jako elektrický proud,“ shrnul Louis. (…) Pokud se neustále setkáváte s nedostatkem solidarity a útlakem, těžko potom budete laskaví k lidem, kteří jsou ještě slabší než vy. Jak říká Édouard Louis, málokdo je tak silný, aby v sobě násilí pohřbil a nevybíjel si ho na ostatních. Násilí totiž lidstvem probíhá jako elektrický proud.

Už narozením je na nás páchané násilí, říká Édouard Louis. Autobiografii používá jako politickou zbraň

(…) Nejnovější román Jak se stát jiným oceňují kritici jako hluboce osobní návrat k debutu Skoncovat s Eddym B. Spadá do žánru autofikce, která mísí autobiografii s postupy umělecké literatury. Louis v knize sám sebe nešetří, kromě dětství reflektuje i svůj spisovatelský úspěch a zájem médií. „Pro mě je to kniha o tom, jak se stát tím, čím se chcete stát, a ne být jen tím, co z nás dělá svět,“ shrnul. (…)

Spisovatel Édouard Louis navštívil Prahu. Jeho knihy vnášejí do literatury boje

(…) V mnohém jeho tvorba připomíná francouzskou tradici realismu, která také popisovala realitu chudých vrstev a kritizovala přístup buržoazie. Ani autofikce není ve francouzském prostředí ojedinělá. Ostatně se do ní řadí i letošní vítězka Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernauxová, která je Louisovou blízkou přítelkyní. Přesto dokázal Louis prorazit a vydobýt si místo v současné literatuře. Jeho knihy jsou krátké a psané jednoduchým jazykem, stojí ale na emocích, které přinášejí. Nehledejte v nich estetično, ale syrovou výpověď o třídním násilí. Édouard Louis je hlasem generace, které nejsou společenské problémy lhostejné a která je naštvaná.

Uráželi jste mě, ale dneska jsem mocnější než vy. Édouard Louis a anatomie proměny

(…) Novinka je kromě jiného zajímavým svědectvím o tom, že motivem ke psaní nemusí být upřímná láska k literatuře. V jádru Louisova úspěchu netkví dojemný a částečně archetypální motiv dítěte z chudých poměrů, které najde cestu ven v knihách. Jde o univerzální touhu vytrhnout se tomu, co pro nás společnost přichystala, ať už je to cokoliv, a tím dosáhnout svobody.

Počátkem spisovatelského i životního příběhu Édouarda Louise není samotné puzení psát, ale přepsat sám sebe. Stejně jako dosud celá jeho tvorba je také Jak se stát jiným důležitým mementem pro ty, kdo se povyšují, fackou pro ty, kteří ubližují odlišným, a nadějí pro ty, kdo tohle všechno přežili.

Já, Édouard Louis, naplivu na svůj vlastní hrob!

(…) Psaní Édouarda Louise a jeho hlavní hrdina, nebo – chcete-li – bytost, v níž se psaním proměňuje, má jediný směr. Vpřed! Je ve střehu, připraven nechat všechno za sebou, jen co se mu naskytne další příležitost. Každou vteřinu jeho příběhu provází odhodlání ke změně, agresivita a pomsta minulosti. Odsuzuje se k tomu chtít neustále jiný život. Jde o zběsilý úprk i za cenu toho, že se s každou další proměnou o trochu víc ztratí a o trochu víc vyčerpá. Přizpůsobuje se, aby zapadl do nového prostředí. Jeho cílem je neustále postupovat na další úroveň společenské třídy.

„Nesuďte mě,” žádá čtenáře spolu s těmi, které na cestě překračuje, ať už je to přítelkyně Elena, nebo otec. Svědectví o proměnách vydávají i fotografie, jež knihu provázejí. Vidíme mladíka s andělskou tváří i se vzezřením trestance a rváče. Kolik ještě aspektů Édouarda Louise nám autor nabídne v dalších knihách?

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jak se stát jiným
Autor:
Louis, Édouard
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788076373631
ISBN:
978-80-7637-363-1
Doporučená prodejní cena:
369 Kč
Originál:
Changer : Méthode
Překlad:
Vybíralová, Sára
Popis:
1× kniha, vázaná, 280 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2023 (1. vydání)