Édouard Louis

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.

Édouard Louis (1992) se narodil jako Eddy Bellegueule v Hallencourtu v severofrancouzské Pikardii. Je autorem románů Skoncovat s Eddym B. (2014, č. Paseka 2018) a Dějiny násilí (2016, č. Paseka 2019) a editorem sborníku esejů o sociologovi Pierru Bourdieuovi (Pierre Bourdieu. L’ insoumission en heritage, 2013). Jeho románový debut mu vynesl...

Zobrazit celý text
Nahoru

Édouard Louis v Oko Magazínu OKO

Rozhovory

Rozhovor Kena Loache a Édouarda Louise o nespravedlnosti světa

Uznávaný britský režisér a angažovaný francouzský spisovatel se v živém rozhovoru dotýkají mnoha bolestí současného světa: původu nesnášenlivosti, předsudků či homofobie, negativní role sociálních sítí, bezdomovectví, násilí, postavení žen či gayů.
Aktuality

Nejlepší knihy roku 2023 podle Radia Wave

Na konci roku se bilancuje. Nejinak je tomu v roce 2023. Literární žebříčky teď doplníme tím od redaktorů Radia Wave. Do popředí se dostávají ženy – jejich těla, duše i náročné zkušenosti, se kterými se chtějí vyrovnat.
Aktuality

Do slov - podcast o literatuře: Édouard Louis - Dějiny násilí

Literární podcast pro vás připravil setkání s knihou Dějiny násilí Édouarda Louise.
Aktuality

Ediční plán Paseka - 1. pololetí 2018

Jak píše v úvodním slovu nového edičáku šéfredaktor Paseky Jakub Sedláček: prý lidé, když je společensky blbá nálada, přestávají číst a zalézají do svých soukromých světů. No a neznamená to právě, že si začínají číst víc? Teda alespoň ti gramotní?
Ukázky

Až tak úplně si člověk na bolest nezvykne

Louisův výjimečný debut Skoncovat s Eddym B. zaznamenal od svého vydání neuvěřitelný ohlas. Na francouzské i mezinárodní scéně vyvolal bouřlivou debatu coby literární experiment stojící na pomezí uměleckého textu a dokumentu, ale také díky...
Zobrazit celý text
Další články