John Irving - Jako by se tu ...

Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku

Nakladatel: Meander 2007
Rozebráno
178 Kč
pohlídat
Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku

Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku

178 Kč
Rozebráno
178 Kč
pohlídat

Anotace

Tom se probudí uprostřed noci. Slyší nějaký šramot. Jako by vycházel z prken z podlahy. Jako by vycházel ze zdi a ze schodů dole. Tiché strašidelné zvuky, jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku. Co to jen může být? Tom vzbudí tátu a spolu se odvážně vydají na dobrodružnou cestu po domě, aby vypátrali, kdo se to tu snaží nevydat ani hlásku....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Zvuk, jako když se někdo snaží nevydávat zvuk, věta použitá ve vydání Rok vdovou z roku 2000, je ale podle mě lepší, výstižnější a vtipnější varianta anglického překladu.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Noční život v dětském pokoji

Snad všichni jsme se jako děti báli tmy. Tma, ta neuchopitelná černá materie, dokázala oživit naše představy a dát jim konkrétní tvary, jména a vlastnosti. Stejné prožitky má i malý Tom, když se probudí uprostřed noci a slyší podivné zvuky. Začíná malá pátrací akce. Táta a Tom se vydávají na tajemnou noční obhlídku celého domu.
Celá recenze

Uprostřed noci se Tom probudil, ale Tim spal dál…

Americký prozaik John Irving je čtenářům známý především jako úspěšný romanopisec, proto pro ně může být jeho třicetistránková knížka Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku překvapivá. Jde o krátkou črtu nepatrné noční příhody uprostřed temného dětského pokojíku.
Celá recenze

John Irving, Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku

(...) Zachycení jednoho běžného pocitu dítěte uprostřed noci se mění v poetický obrázek situační psychologické črty, jež zarámována osobitými ilustracemi T. Hauptmannové (kterou si k této práci autor osobně vybral) narůstá jako pod lupou v příběh a stává se kvalitním příspěvkem k žánru dětské literatury, jak je ostatně v edici Modrý slon nakladatelství Meander již dobrým zvykem.

Když Tom nemůže v noci spát...

(...) Ve vztahu k další jeho tvorbě zůstane tato kniha spíše hříčkou, přesto přináší nesporné kvality. Je psána prostým, zároveň velmi obrazným jazykem. Z pohledu malého dítěte by příběh mohl mít až hororový rozměr. Autorův vypravěč však zůstává nad příběhem - přestože někdy vidí situaci očima Toma (a zde je Irving nejobraznější), někdy (zejména v dialozích) promlouvá chápající a pomáhající tatínek, hlavní vidění vypravěče je objektivní, dovoluje odstup i směřování k anekdotě.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku
Autor:
Irving, John
Nakladatel:
Meander
EAN:
ISBN:
978-80-86283-30-2
Doporučená prodejní cena:
198 Kč
Originál:
A Sound Like Someone Trying Not to Make a Sound
Překlad:
Pecháčková, Iva
Ilustrace:
Hauptmannová, Tatjana
Popis:
1× kniha, vázaná, 34 stran, česky
Rozměry:
20,5 × 18,5 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)