Jan Novák - Aljaška

Aljaška

Nakladatel: Plus 2011
Rozebráno
206 Kč
pohlídat

Anotace

Po čtyřech letech vychází nová próza Jana Nováka, laureáta ceny Magnesia Litera a Ceny Josefa Škvoreckého! Autor v ní nabízí „příběh o příběhu“ – přemýšlí o scénáři, který chtěl napsat na základě noticky v chicagských novinách, a promýšlené postavy mu ožívají pod rukama. Výsledkem je překvapivě napínavá, zvláštně působivá story uťáplého,...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Sen o Aljašce

Před necelými dvěma měsíci spatřila světlo světa malá, tenká knížka. Příběh, který Aljaška vypráví, mnozí z nás už slyšeli (nebo viděli) a ti ostatní jej v průběhu roku jistě ještě uslyší – možná i v souvislosti s některým z literárních ocenění pro jejich bezděčného sběratele Jana Nováka. (...) Jeho zatím poslední próza potvrzuje, že rodný jazyk nezapomněl a zachází s ním skvěle. Dokonce tak dobře, až si člověk maně povzdechne: Proč jen Jan Novák drolí svůj čas mezi točení dokumentů o Havlovi a hokejistech nebo scenáristické přicmrdávání Miloši Formanovi, když by měl sakra psát knihy furt pryč.

Zaměstnancova pomsta

Novela Aljaška je docela milou ukázkou toho, s čím se potýká spisovatel, který umí skvěle psát, ale momentálně (a možná i dlouhodobě) nemá o čem. Novákova nejnovější kniha se jako vždy dobře čte, ale po jejím dočtení zůstává rozporuplný dojem.
Celá recenze

Sen o Aljašce

(...) Stejně jako ve své prvotině, souboru povídek z emigrantského prostředí Striptease Chicago (1983), i v Aljašce Jan Novák užívá, a nejen v přímých řečech, foneticky přepsanou americkou angličtinu, včetně slangu a vulgarismů, která se prolíná s emigrantskou potvornou českoameričtinou. Mimochodem, Aljaška je po autorově prvotině teprve druhou knihou, kterou Novák napsal česky – ty předchozí nechával překládat z anglických originálů a do převodů pak hodně zasahoval. Jeho zatím poslední próza potvrzuje, že rodný jazyk nezapomněl a zachází s ním skvěle. Dokonce tak dobře, až si člověk maně povzdechne: Proč jen Jan Novák drolí svůj čas mezi točení dokumentů o Havlovi a hokejistech nebo scenáristické přicmrndávání Miloši Formanovi, když by měl, sakra, psát knihy furt pryč.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Aljaška
Autor:
Novák, Jan
Nakladatel:
Plus
EAN:
9788025900673
ISBN:
978-80-259-0067-3
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 160 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 17,5 cm
Rok vydání:
2011 (1. vydání)