Jostein Gaarder - Sofiin svět

Sofiin svět

Nakladatel: Albatros 2012
Sofiin svět

Sofiin svět

314 Kč
Skladem
314 Kč
Sofiin svět

Sofiin svět

269 Kč
Rozebráno
269 Kč
pohlídat
Rozebráno
229 Kč
pohlídat
Sofiin svět

Sofiin svět

224 Kč
Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Román o dějinách filosofie. Norský učitel kombinací zdánlivě neatraktivních témat, jako jsou dějiny filosofie a příběh dospívání patnáctileté dívky, vytvořil knížku, která slaví mezi čtenáři neuvěřitelný úspěch. V roce 1995 se stala nejprodávanější knihou na světě.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(11x)

Vaše hodnocení
Kromě toho co jste již o této knize slyšeli - je postavena na příběhu, dialogu po vzoru vážných filosofických děl, ale obsahuje i velkou dávku imaginace. To mě na ní překvapilo ze všeho nejvíce a tak krásným způsobem doplnila úžasné dobrodružství z odkrývaných tajemství filosofie. Jednotlivé části zabývající se historií filosofie nejdou příliš do...
Více
Čtu tuto knihu. Je to takový jiný pohled na svět než známe. . . Doporučuji všem!!!
Záleží na tom chceš-li být normální, anebo chceš-li vzít filosofii vážně a mít aspoň nějaký smysl života...a ještě něco, co je v dnešním světě normální? Chyba je, že se počítá globální normálnost a ne subjektivní, proto lidé hrají celý život jen divadlo a opravdu nežijí.
Snad jen...páni! Výjmečná kniha, myslím že není člověka, ve kterém by aspoň něco nezanechala. A to je na knihách to krásné. Jak příběh, tak výkladové části jsou mimořádné a je báječné, že ta kniha existuje. Doporučila bych ji všem, myslím že není málo těch, kterým na jejich cestě pomohla...
Tuhle knížku sice ještě nemám přečtenou ani mi jestě není 15, ale můžu říct, že je to jako jeho ostatní díla úžasná knížka . Od Gaardera jsem četla ještě Haló je tu někdo?! (pro malé děti) a ,,Jako v zrcadle, jen v hádance´´ (taky úžasná knížka). U Gaardera je úžasný to, že vlastně píše rozhovory o něčem, v sofiině světě jsou to vlastne taky...
Více
Svět po sofiininem světe se pro mě změnil.Velka věda lidsta,filozofie muže objevit člověku mnohé.Nasměrovat ho na cestu dobrou,ale jeslti ji člověk bude brát jako návod na život pak i na cestu zlou.V tom tkví problém filozofie.Člověk ji nesmí brát až tak vážně,chce li zustát normálni.Mnoho filozofů ,ač moudrých tento fakt přehlédlo a své...
Více
Krásné, milé a poutavé... Ještě jsem to nedočetla, ale nemůžu se dočkat, až budu mít zase chvilku a knihu otevřu. Filosofii jsem studovala, ale žádný profesor ji nevyložil tak úžasně jako pan Alberto Knox.. Je to pro všechny, koho (alespoň trochu) tato oblast zajímá.
Kto sa chce ponorit do filozofickych problemov, skutocne nenajde nic lepsie ako je tato kniha! Vhodna pre vsetky vekove kategorie.
Kéž by takových knih bylo mnohem více...po přečtení jsem začala vnímat i to, co jsem do té doby brala jako samozřejmost...četla se jedním dechem a patří k nejkrásnějším knihám, jaké jsem doposud četla.Jen marně jsem hledala knihu, která by se jí alespoň trochu podobala...pokud můžu doporučit něco z podobného soudku, tak by to byl Alchymista od Paula Coelho....je taky moc krásná..
Tahle kniha se dá číst vážně pořád a neomrzí. Neustále máte o čem přemýšlet!!
Když se jsem si ji vypůjčila z knihovny,moc mě zaujala,je to napínavé,zajímavé a poučíte se.Četla jsem to jedním dechem
Tato kniha je evergreen, čte se pořád a já se můžu jen připojit ke kladným hodnocením. Gaarder je vyjímečný spisovatel, což dokazuje i v jiných titulech např. Dívka s pomeranči nebo Jako v zrcadle, jen v hádance. Jeho styl se možná zdá být trochu naivní, ale to proto, že jsou knihy určeny především pro mládež a právě ten dětský pohled plný otázek je to osvěžující , co i dospělí dokážou ocenit.
Když jsem objednavala pět knížek od Albatrosu, nevěděla jsem,o čem jsou. Čtyři ostatní byly průměrné,ale Sofiin svět je výjimečný. Naučila mě se aspoň na chvíli zastávit a vnímat nejen svou biologickou schránku, ale i duševní( Mám-li vůbec nějakou.) Není snádné se k ní přiblížit a seznámit se s vlástní duši, ale je to ohromný zážitek. Nestává se každý den.

Dcera (16 let) byla knížkou nadšená. Měla ji půjčenou z knihovny, ale chce ji mít doma. Těším se až jí ji koupím. Sama si ji také přečtu. Dcera mi četla jen úryvky a kniha mě zaujala. Od stejného spisovatele jsme četli více knih a jsou bezva.

fantastická knížka,kterou určitě přečtete jedním dechem!doporučuji!!
Snad nejlepší knížka kterou jsem kdy četla :)
Doporučuji přečíst každému, kniha pomůže člověku zamyslet se nad smyslem života a nenásilně se seznámit s dějinami filosofie. Jelikož byla vydaná naposledy v roce 2002, je načase, aby ji někdo zase vytiskl, jelikož nelze nikde sehnat.
Já musím dodat, že Sofiin svět je knížka, která ve mně zanechala něco, co asi nedokážu přesně říci nezasvěcenému. Jsou tam ohromné myšlenky a aby k něčemu byli, tak je čtenář musí v textu najít a to je právě na tom tak krásné. Určitě to stojí za přečtení a jsem si jistá, že toho nikdo nebude litovat.
Nesouhlsim s vyse uvedenym. Knihu jsem precetl prave po autobusech. Pravdou ovsem je ze jsem nekolikrat, zacten do knihy, prejel o nekolik zastavek. A myslim ze kdokoliv kdo nekdy i treba jen okrajove uvazaoval o necem jako 'smysl zivota' by si to mel precist. Myslim si ze vedet o existenci tehle knihy a neprecist si ji je minimalne hrich.

Ať je člověku 13 nebo 60, může se pustit do čtení tohoto románu. Není to ale knížka do vlaku či autobusu, je potřeba se pohodlně usadit na klidném místě a pomalu se nechat unášet příběhem. Příjemné počtení všem!

Úžasná kniha, která lze číst 'prostě jen tak' nebo si můžete vzít tužku a papír trošičku hlouběji se zamyslet - druhou možnost doporučuji.
Je to jedna z nejhorších knih o filosofii vůbec. Nejen že věcné informace jsou přinejmenším zavádějící, ale i příběh je totálně stupidní a přístup a chování Sofie zcela schematické a uměle vytvořené
Zobrazit další (19)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Knihovna pro čtenáře vědecko-populární literatury

(...) Otázkám, které napadají dospívající, i těm, které si klademe pořád, se věnuje slavná kniha zasvěcující ty, kteří se ptají, do dějin filozofie. Zároveň jim nabízí neobyčejný čtenářský zážitek.

Magazín OKO

Co se stane s planetou za jeden lidský život?
Recenze

Co se stane s planetou za jeden lidský život?

Gaarder, mimo jiné absolvent teologie v Oslu, je asi možná přece jen víc učitel než spisovatel. Zajímá ho, jak to udělat, aby se do hlav dospívajících, dostala aspoň tu a tam nějaká moudrost a znalost. ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Sofiin svět
Autor:
Gaarder, Jostein
Nakladatel:
Albatros
EAN:
9788000028958
ISBN:
978-80-00-02895-8
Doporučená prodejní cena:
269 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 448 stran, česky
Rozměry:
15 × 21 cm
Rok vydání:
2012