Chyba

Nakladatel: Pistorius & Olšanská 2013
Chyba

Chyba

199 Kč
Ihned
199 Kč
Není v prodeji
169 Kč
pohlídat

Anotace

Prozaická prvotina Marka Šindelky (1984), který v roce 2006 získal za svou básnickou sbírku Strychnin Cenu Jiřího Ortena, je podivuhodným románem, vzpírajícím se jednoduché interpretaci i jakémukoliv žánrovému zařazení. Próza se v něm mísí s verši, detektivní zápletka s hororem i milostným příběhem, sny se skutečností, úzkostné vzpomínky s akčními...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Na tuto knihu jsem se moc těšil, protože Markovu sbírku Strychnin považuju za téměř geniální. Bohužel, byť to ze začátku vypadalo velmi nadějně, nakonec pro mě byla Chyba spíše zklamáním. První dvě třetiny knihy považuji za výborné, v poslední části se však kniha stane nudnou a nenápaditou, jakoby autor neměl čas a potřeboval ji rychle dopsat....
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Marek Šindelka: Chyba

(...) Chyba je dobrodružným líčením s návodným titulem, zručně i plánovaně se pohybujícím mezi detektivním příběhem (nálezy brutálně zamordovaných), thrillerem (stoupající napětí a záhadně číhající zlo jsou dostatečně dráždivé) a do slov přepsaným komiksem (čtenáři se téměř vybavují strohé expresivní tahy černobíle provedeného Sin City). (...) A ještě jednu věc je třeba v souvislosti s Chybou zmínit: autor nikterak nepopírá svoji básnickou minulost, a tak i jeho prozaický text je proplétán poezií, jakýmsi zestručnělým, vypreparovaným dějem, který slouží jako hybatel, jako skluzavka, po níž se příběh posouvá, postrkuje, převaluje.

Kde se to zvrtlo?

(...) Přesto je mimo všechny pochybnosti, že román Marka Šindelky potvrzuje jeho talent. Autor se nebojí hledat a přináší jedinečný, byť neveselý obraz světa. Je to svět plný lží, pokrytectví, strachu z věcí reálných i iracionálních, svět nepřehledný, v němž nelze věřit nikomu, svět bez jistot, v němž je možné vše. Svět plný parazitů, kteří, když se jim člověk otevře, ho mohou snadno zabít. Možná proto autor oživuje síly, jež stojí mimo říši lidské vlády.

Mrazivý thriller o černém květu

(...) Nabízí se k otevření různými interpretačními klíči a má potenciál oslovit různorodé čtenáře. Poetická důše ji může vnímat jako imaginativní výpověď oscilující mezi prózou a poezií, skeptik si ji může vyložit jako pochmurnou zprávu o zahnívajícím světě, psychoanalytika zaujmou záznamy symbolických nočních můr. A třebaže se Šindelka - naštěstí - úspěšně vyhýbá prvoplánovému moralizování, ekologický aktivista si může knihu interpretovat jako moralitu o zištném plundrování přírody. (...) Mnohoznačný obraz, který i tak Chyba ve výsledku nabízí, totiž přesahuje barvotiskový průměr domácí prozaické produkce.

O Chybě Marka Šindelky

Přechod k próze nebývá pro člověka s poetickým viděním lehký a skýtá četná úskalí. U Chyby lze však s konstatovat, že se z nadějného básníka stal prozaik nejmladší generace, který je opravdu hodný toho jména.
Celá recenze

O Chybě Marka Šindelky

(...) Marek Šindelka důvěřuje svému příběhu. Někdy se neúmyslně, jakoby z dálky dotkne výrazných motivů z jiných slavných knih, nicméně, lapidárně řečeno, nehledá ve vyprávění vědu, nestaví ho od ideje formy, kterou chce naplnit slovy, naopak líčí události přirozeným způsobem, který nepostrádá talent a zdravou dávku odvahy, zejména ve stylové rovině. (...) Přechod k próze nebývá pro člověka s poetickým viděním lehký a skýtá četná úskalí. U Chyby lze však s konstatovat, že se z nadějného básníka stal prozaik nejmladší generace, který je opravdu hodný toho jména. A mám dokonce pocit, že próza svědčí Marku Šindelkovi o něco víc než básně.

Magazín OKO

Pár otázek pro...Marka Šindelku
Rozhovory

Pár otázek pro...Marka Šindelku

Jak bys jako autor představil svoji novou povídkovou sbírku Mapa Anny?

Je to deset textů o současnosti. O té teorii relativity, ve které žijeme. Hodně se to týká milostného života, vztahů. Těla. Zajímá ...

 |  Tomáš Weiss

TV Kosmas

OKO nakouklo do předvánočního Café Fra

 
 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Chyba
Autor:
Šindelka, Marek
Nakladatel:
Pistorius & Olšanská
EAN:
Doporučená prodejní cena:
169 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 192 stran, bez zabezpečení DRM, 0,4 MB ePUB ePUB, 1,2 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2013